- Techmiljardair Elon Musk trekt de aandacht op Twitter met een peiling over de vraag of het socialmediaplatform voldoende ruimte geeft aan de vrijheid van meningsuiting.
- Musk suggereerde zaterdag op Twitter dat hij overweegt een eigen socialmediaplatform op te zetten.
- Eerder noemde de baas van Tesla en SpaceX zichzelf een ‘maximalist’ op het gebied van de vrijheid van meningsuiting.
- Lees ook: Elon Musk blijft Vladimir Poetin uitdagen met tweets over een tweegevecht en poseert met vlammenwerper
Topman Elon Musk van de elektrische autobouwer Tesla denkt er “serieus” over om een eigen socialmediaplatform op te zetten, want Twitter houdt zich volgens hem niet aan “de principes van vrijheid van meningsuiting”. Dat schreef Musk dit weekend op Twitter.
Musk zegt dat Twitter kan worden gezien als een soort dorpsplein. Door zich niet aan de principes van vrijheid van meningsuiting te houden ondermijnt Twitter volgens hem de democratie. Hij stelt dat vrijheid van meningsuiting juist essentieel is voor een goed functionerende democratie.
De Tesla-topman had een peiling op Twitter gezet, waarbij zijn volgers konden stemmen over de vraag of Twitter zich houdt aan de principes van vrije meningsuiting. Daarop werden 2 miljoen stemmen uitgebracht en gaf ruim 70 procent het antwoord ‘nee’.
Musk ligt ook in de clinch met de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC heeft bevolen dat alle tweets die Musk over Tesla verstuurd vooraf door juristen gecontroleerd worden. De topman heeft in het verleden namelijk met tweets over Tesla gezorgd voor grote schommelingen van de beurskoers van het bedrijf. Musk vindt dat de SEC zijn vrijheid van meningsuiting beperkt.
Musk noemde zichzelf eerder een 'maximalist' op het gebied van de vrijheid van meningsuiting. Zo verleent hij aan de ene kant via zijn bedrijf SpaceX direct steun aan Oekraïne, door via de satellietdienst Starlink toegang te bieden tot het internet aan Oekraïeners. Starlink wordt hierdoor onder meer gebruikt om Oekraïense drones in staat te stellen Russische tanks aan te vallen.
Tegelijk wil Musk Russische nieuwsbronnen niet uitsluiten van toegang tot het Starlink-netwerk, terwijl bijvoorbeeld bepaalde Russische zenders die worden gezien als spreekbuis van het Kremlin, in een aantal Europese landen zijn geblokkeerd.
Lees over Elon Musk ook:
- Elon Musk blijft Vladimir Poetin uitdagen met tweets over een tweegevecht en poseert met vlammenwerper
- Tesla’s Gigafactory bij Berlijn gaat nu echt open: Elon Musk mag voor het eerst auto’s aan klanten leveren
- Elon Musk wil dit jaar zijn Neuralink-chip testen op mensen, maar veel apen die het hersenimplantaat kregen stierven na ‘extreem lijden’