- Elon Musk kan het zich niet veroorloven om Twitter te kopen, zegt hoogleraar Scott Galloway van de New York University.
- Afgelopen week deed techmiljardair Musk een bod om het socialmediaplatform voor 43 miljard dollar over te nemen.
- Musk is de rijkste mens ter wereld, maar heeft naar schatting ‘slechts’ 3 miljard dollar aan cash geld beschikbaar.
- Lees ook: Als Elon Musk Twitter overneemt, lopen adverteerders mogelijk weg, denken media-experts
Tecnmiljardair Elon Musk is de rijkste mens ter wereld met een geschat vermogen van zo’n 250 miljard dollar. Het gros daarvan bestaat uit de waarde van het aandelenbelang van Musk in autofabrikant Tesla. Daarnaast heeft Musk een aantal andere bedrijven, zoals ruimtevaartonderneming SpaceX en The Boring Company.
Afgelopen week legde Musk een bod op tafel om socialmediaplatform Twitter voor 43 miljard dollar te kopen. Maar de techmiljardair kan zo’n bod heel lastig financieren, is de inschatting van de bekende hoogleraar Marketing Scott Galloway van New York University.
De belangrijkste reden? Musk heeft ‘slechts’ een kleine 3 miljard dollar aan contanten beschikbaar. zo blijkt uit een raming van Bloomberg. Hij zal dus flink wat geld moeten lenen om aan het overnamebedrag van 43 miljard dollar te komen.
“Hij kan zich dit niet veroorloven”, zei Galloway in de podcast Pivot van New York Magazine, die hij samen met techjournalist Kara Swisher presenteert.
Galloway zet de mogelijkheden van Musk op een rij. De eerste optie is financiering met bancaire schulden. Volgens Galloway zullen banken Musk op basis van zijn contante vermogen van een paar miljard dollar hooguit een paar miljard dollar lenen.
Vervolgens kan Musk bij rijke vrienden aankloppen, maar daar zal hij niet ver komen, denkt Galloway: "Ze zullen vragen gaan stellen die hij niet kan beantwoorden."
Tot slot kan Musk vermogen dat vastzit in aandelen Tesla, als onderpand geven om enorme hoeveelheden geld te lenen. Galloway: "Dat is de enige haalbare manier om de financiering rond te krijgen."
Galloway geeft aan dat Musk aandelen Tesla ter waarde van 200 miljard dollar of zelfs 300 miljard dollar in onderpand zou moeten geven aan banken, om voor 40 miljard dollar te kunnen lenen. "Geen enkele bank zal dat in z'n eentje gaan doen...ze zullen een analyse maken en concluderen dat ze niet ten onder willen gaan aan de gekte van deze man, als de pleuris uitbreekt."
Musk zal volgens Galloway bij een consortium van banken moeten aankloppen. "Ze zullen enorm hoge eisen stellen, waarbij Musk gevraagd kan worden om in bepaalde situaties gedwongen aandelen Tesla te verkopen, om bankleningen terug te betalen. Dat betekent dat de waarde van het aandeel Tesla zou kunnen halveren. Ik denk nog steeds dat het daarmee de meest waardevolle automaker ter wereld blijft, maar dan krijgt Elon Musk ineens allerlei vragen en wordt hij gedwongen aandelen Tesla te verkopen."
"Je kunt dus op je vingers natellen dat als Musk voor tientallen miljarden zou lenen met zijn aandelen Tesla als onderpand, dat het aandeel Tesla dan zou dalen", is de conclusie van Galloway.
Eerder deze maand maakte Musk bekend dat hij een belang van 9,2 procent heeft verworven in Twitter, waarmee hij de grootste individuele aandeelhouder is geworden van het bedrijf. Vermogensbeheerder Vanguard Group bezit 10,3 procent van het socialmediaplatform.
Twitter bood Musk een positie aan als commissaris in het bestuur, maar dat sloeg hij af. Inmiddels heeft het bestuur van Twitter een beschermingsconstructie geactiveerd, waardoor het lastig wordt voor Musk om een vijandige overnamepoging door te zetten.