- Twitter (tegenwoordig X), wordt onderzocht door de Europese Commissie omdat het zich niet zou houden aan de eisen rondom het weren van desinformatie en haatdragende berichten.
- Eigenaar Elon Musk overweegt naar verluidt om de app terug te trekken uit de landen van de Europese Unie.
- Het is niet de eerste keer dat de techmiljardair geopperd zou hebben om toegang tot het netwerk dramatisch te verminderen.
- Lees ook: X komt mogelijk met 3 tarieven voor premium abonnementen
Elon Musk zou in de afgelopen paar weken het idee geopperd hebben om toegang tot X (voorheen Twitter) in Europa te blokkeren. Hiermee zou het platform niet hoeven te voldoen aan de nieuwe eisen die de Europese Commissie oplegt.
Musk raakt steeds gefrustreerder over het feit dat X moet voldoen aan de Europese Digital Services Act (DMA), zegt een anonieme bron die bekend is met de gang van zaken binnen het bedrijf tegen Insider.
De miljardair, die vorig jaar Twitter kocht voor 44 miljard dollar, zou gesprekken gevoerd hebben over het verwijderen van de app uit de regio of het blokkeren van toegang tot het platform voor gebruikers uit de Europese Unie, aldus deze persoon.
Elon Musk overweegt X weg te halen uit de EU
De actie zou vergelijkbaar zijn met hetgeen Meta nu doet met Threads. Deze X-concurrent is vooralsnog niet beschikbaar in de landen van de Europese Unie omdat het niet voldoet aan de Europese wetgeving.
De DSA ging in augustus in en vereist dat grote online platformen, zoals X, effectieve en transparante systemen hebben voor contentmoderatie, zoals het verwijderen van foutieve, misleidende of schadelijke informatie.
De Europese Commissie heeft nu een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een recente golf van desinformatie over de oorlog tussen Israël en Hamas die zich erg snel verspreidde op X. Het platform lijkt hiermee namelijk in overtreding te zijn van de DSA.
EU-commissaris Thierry Breton liet vorige week weten dat de Commissie officieel onderzoek naar de X en diens naleving van de nieuwe wet. Hij vroeg daarbij formeel om gedetailleerde informatie van het platform over hoe het schadelijke en toxische informatie verwijdert.
Als de Europese Commissie vindt dat X in overtreding is van de DSA, kan Brussel een flinke boete opleggen. Deze kunnen bestaan uit "periodieke boetebetalingen", of boetes die kunnen oplopen tot 6 procent van de jaarlijkse omzet van het bedrijf.
Musk heeft het grootste deel van het vertrouwens- en veiligheidsteam van X ontslagen. Dat bestond ooit uit honderden mensen die zich bezighielden met het in de gaten houden en modereren van onenigheid op het platform.
Het is niet de eerste keer dat Musk het idee oppert om toegang tot de app drastisch te verminderen. Kort nadat hij het bedrijf had gekocht, stelde hij voor om Twitter alleen in de Verenigde Staten te exploiteren, aldus twee personen die bekend zijn met Twitter.
"Het is een van de redenen waarom hij de internationale teams heeft uitgehold toen hij de kans kreeg", zegt een van de bronnen. De persoon verwijst hierbij naar de duizenden medewerkers die Musk heeft ontslagen sinds hij het bedrijf overnam.
Het terugdringen van de internationale aanwezigheid van Twitter kwam eerder dit jaar opnieuw ter sprake, toen Musk besloot om bijna alle internationale kantoren van het bedrijf te sluiten.
Hieronder vielen de meeste in Europa en India, alsook de locaties in Australië, Afrika en Zuid-Korea. Op dat moment stelde Musk dat het platform zich vooral noest richten op de plekken waar het het populairst was, ofwel de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan.
Musk is tot nu toe nog nergens gestopt met X
Musk is tot nu toe in geen enkel land gestopt met X, maar tegelijk zijn er bijna geen medewerkers meer te vinden in Europa, zegt een van de bronnen. De kantoren in Parijs, Madrid en Berlin zijn dicht.
In Dublin is het kantoor nog wel open. En ook in Londen heeft Twitter nog een vestiging, al valt dat niet meer onder de EU. Dat wil niet zeggen dat Twitter zich daar niet aan regels moet houden, want ook daar zijn nieuwe eisen voor grote platforms voorgesteld.
Uit data van Apptopia, een databedrijf dat app-downloads monitort, blijkt dat slechts 9 procent van de maandelijkse X-gebruikers zich in Europa bevindt. Maar daarbij moet wel vermeld worden dat het aantal downloads en het dagelijks gebruik wereldwijd aanzienlijk terugloopt in de afgelopen drie maanden.
Voor Europa geldt dat afhankelijk van het land, het aantal gebruikers van X is gedaald 10 tot 40 procent.
Het geringe aantal X-werknemers dat nog over is, heeft geleerd dat elk idee van Musk, hoe onlogisch het ook lijkt, realiteit kan worden. Mensen laten betalen om gebruik te kunnen maken van het platform, was een van zijn eerste ideeën en is nu werkelijkheid.
Daarnaast is van Musk bekend dat hij grillig kan zijn. Hij zat dit jaar al twee keer om tafel met EU-Commissaris Breton over wat X moet doen om zich aan de DSA te houden, maar is hij naar verluidt helemaal klaar met de hele situatie.
Musk uitte zijn ongenoegen op X door op een klaarblijkelijk sarcastische manier te reageren op een post van Breton. Daarin hield hij vol dat hij niet begreep wat er van hem gevraagd werd. Daarna liet hij weten dat hij zich niet wilde mengen in "backroom deals".
"Hij laat iemand die hij niet mag al snel vallen", zegt een van de bronnen. "Dat geldt ook voor mensen die iets tegen hem zeggen dat hij als een berisping ziet."