- Elon Musk uitte donderdag zijn frustraties over de Amerikaanse president Joe Biden
- Biden noemde de productie van elektrische voertuigen door GM en Ford, maar zei niets over Tesla.
- In reactie op een video van Biden en Mary Barra, de CEO van GM, noemde Musk de president “een vochtige sokpop in menselijke vorm” op Twitter.
- Lees ook: Elon Musk schurkt tegen de autoritaire machthebbers van China aan: dat kan bepalend zijn voor de toekomst van Tesla
Elon Musk gaf de Amerikaanse president Joe Biden donderdag een veeg uit de pan, nadat hij Tesla buiten beschouwing liet in een discussie over de Amerikaanse productie van elektrische voertuigen.
“Ik meende het toen ik zei dat de toekomst hier in Amerika wordt gemaakt”, tweette Biden op woensdag. “Bedrijven als GM en Ford bouwen hier in eigen land meer elektrische voertuigen dan ooit tevoren.” De tweet bevatte een filmpje van een gesprek tussen de president en Mary Barra, de voorzitter en CEO van General Motors. Ze bespraken de 7 miljard dollar die het bedrijf in de productie van elektrische voertuigen en batterijcellen in Michigan investeert.
Musk reageerde op de tweet: “Begint met een T, eindigt met een A, ESL in het midden.”
Later reageerde een Twitter-gebruiker op de video van Biden: "Waanzin heeft nationale proporties aangenomen … Joe Biden en Mary Barra moeten zich schamen voor deze leugen." In reactie daarop tweette Musk: "Biden is een vochtige sokpop in menselijke vorm", met behulp van de sok-emoji.
Musk nam GM woensdag al op de korrel toen een Twitter-gebruiker een screenshot postte van een CNBC-rapport over GM's poging om Tesla tegen 2025 in te halen qua EV-verkopen, ondanks het feit dat het afgelopen kwartaal slechts 26 elektrische voertuigen heeft verkocht. "Ze lijken wat ruimte voor verbetering te hebben," reageerde Musk.
De rijkste man ter wereld uit graag zijn mening
Musk bekritiseerd Biden wel vaker. Zo heeft hij het speerpunt van de binnenlandse agenda van de president, een klimaat- en uitgavenplan bekend als 'Build Back Better', afgebrand. Ook opperde hij dat Biden "in handen was van vakbonden", en grapte hij dat Biden "nog steeds sliep" toen het Witte Huis geen opmerking maakte over de historische, particuliere ruimtevlucht van Space X, het ruimtevaartbedrijf van Musk.
Het was niet altijd zo. Vlak na de inauguratie van Biden zei Musk tegen Fortune dat hij "superblij was dat de nieuwe regering zich op het klimaat richt". Maar hij betreurde Amerika's de facto gerontocratie (bestuursvorm waarbij alle autoriteit in handen is van ouderen) en riep op tot een leeftijdsgrens van "net onder de 70" voor het presidentschap. Die zou Biden en voormalig president Donald Trump hebben gediskwalificeerd.
De rijkste man ter wereld was ook duidelijk toen hij het oneens was met Trump. In 2016 noemde hij het karakter van Trump ongeschikt voor een president. Musk was ook verontwaardigd over het besluit van de Trump-regering om uit de klimaatakkoorden van Parijs te stappen, net als velen in Silicon Valley en de zakenwereld in het algemeen.
Maar hij verdedigde Trump ook wel eens. "Het is misschien controversieel, maar ik vind het eigenlijk wel een goed idee", zei Musk in 2018 over Trumps later succesvolle poging om een nieuwe militaire tak op te richten die zich focust op de ruimtevaart, de 'Space Force'.
Hoewel Tesla woensdag sterke kwartaalcijfers toonde, betere cijfers dan analisten hadden verwacht, zakte het aandeel op donderdag toch met meer dan 10 procent. De beurs reageerde negatief op het nieuws dat Tesla in 2022 geen nieuwe auto's zal uitbrengen, dat de Cybertruck naar 2023 is opgeschoven en dat er helemaal niet gewerkt wordt aan de 25.000 dollar kostende Model 2.