- Elon Musk sneert naar de werkcultuur van ambtenaren bij de Amerikaanse overheid, die hooguit 40 uur per week zouden werken.
- De techmiljardair die het Departement van Overheidsefficiëntie leidt, claimt dat er bij zijn adviesclub 120 uur per week wordt gewerkt.
- Musk wil fors snijden in het Amerikaanse overheidsapparaat.
- Lees ook: Trump: hogere importheffingen voor Europa komen er snel aan
Techmiljardair Elon Musk is nu twee weken aan de slag als baas van het Amerikaanse Department of Government Efficiency (DOGE), een adviesclub van de Amerikaanse president Donald Trump die moet helpen om fors te bezuinigen op overheidsdiensten. Daarbij brengt Musk de moordende werkcultuur waar hij van houdt, meteen mee.
“DOGE werkt 120 uur per week. Onze bureaucratische tegenstanders werken hooguit 40 uur per week. Daarom verliezen ze zo snel”, schreef Musk zondag op zijn socialmediaplatform X.
Nog geen dag eerder had hij de deugden van werken in het weekend geprezen. “Slechts weinigen in de bureaucratie werken echt in het weekend, dus het is alsof de tegenstander gewoon 2 dagen van het veld gaat!” schreef hij op X.
De claim dat er bij DOGE 120 uur per week wordt gewerkt, komt neer op 17 uur en 8 minuten werken per dag, inclusief zaterdag en zondag, merkte een X-gebruiker op in de reacties op de post van Musk.
Musk staat bekend om zijn meedogenloze werkethiek. Hij heeft gezegd dat hij 120 uur per week werkt en verwacht van zijn werknemers bij bedrijven als Tesla en SpaceX dat ze ook lange dagen maken.
Toen hij in oktober 2022 officieel de leiding overnam bij het voormalige Twitter, legde Musk meteen werkweken van 80 uur op. Maar of die mentaliteit uit de techwereld in Silicon Valley gaat landen bij de Amerikaanse overheid is een open vraag.
Een expert op het gebied van operationele efficiëntie zegt tegen Business Insider dat de aanpak van Musk misschien wel de beste manier is om met DOGE snel resultaten te boeken. “De tweet van Musk onderstreept zijn bekende filosofie over werkethiek en de inefficiëntie van bureaucratie,” zegt CEO Shannon Copeland van SIB, een specialist in kostenbesparingen.
“Hoewel een 120-urige werkweek voor de meesten geen praktische of duurzame oplossing is, klinkt het principe erachter wel door. Bedrijven die prioriteit geven aan efficiëntie, automatisering en proactief kostenbeheer zullen het altijd beter doen dan bedrijven die gebukt gaan onder bureaucratie", aldus Copeland.
Hard werken en risico op burn-out
CEO Roi Ginat van startup Endless AI stelt tegenover Business Insider dat de posts van Musk niet letterlijk moeten worden genomen. “Een team te lang te hard laten werken leidt tot vermoeidheid en burn-out. Veel mensen functioneren gewoon niet goed zonder voldoende slaap. En als de vermoeidheid toeslaat, nemen de fouten toe. Ik vermoed dat de tweet van Elon gaat over een inspanning, niet over een nieuwe standaard bij DOGE.”
Ginat zegt dat hij zelf regelmatig 85 uur per week werkt, maar dat zijn werk "het grootste deel van de tijd in mijn hoofd zit. Goede ideeën voor het werk komen vaak terwijl ik wandel met mijn kinderen.”
LEES OOK: Elon Musk weigerde te dineren met baas van Noors staatsfonds, na tegenstem over miljardenbeloning voor topman van Tesla