• In 1949 schreef een van oorsprong Duitse raketgeleerde over ‘Elon’ die een samenleving op Mars leidt.
  • Ruim zeventig jaar later wil techmiljardair Elon Musk de rode planeet dolgraag koloniseren om de mensheid te redden.
  • Hoewel Musk nog niet op Mars is geland, noemde hij zichzelf wel alvast ‘Keizer van Mars’.

Het streven van Elon Musk om naar Mars te gaan, stond in de sterren geschreven. Of liever gezegd: op papier. In een manuscript uit 1949 van een Duitse raketgeleerde die eerst voor Hitler en later voor NASA werkte, leidt ene ‘Elon’ een samenleving op Mars.

In oktober vorig jaar verkondigde Elon Musk, de CEO en oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat mensen al in 2024 voet op Mars kunnen zetten. De miljardair gelooft dat het koloniseren van de ruimte de enige manier is om de mensheid te redden.

“Als we het leven multiplanetair maken, komt er misschien een dag dat sommige planten en dieren op aarde uitsterven, maar op Mars nog leven”, twitterde Musk.

Hij kon toen waarschijnlijk niet bevroeden dat 'zijn' lot al was bezegeld in een manuscript en later in een boek. Hoewel... Op 30 december twitterde hij een populaire zin uit de filmkomedie 'Young Frankenstein': "Het lot, het lot. Er is geen ontkomen aan voor mij."

Het citaat verwijst naar predestinatie oftewel lotsbestemming. Hierbij is het leven van ieder mens voorbestemd, hetzij door goddelijk ontwerp, hetzij door genetica.

Musks tweet leidde tot de volgende reactie van twitteraar Tobi Li: "Over het lot gesproken, wist je dat Von Braun in zijn boek Mars Project uit 1953 verwees naar een persoon genaamd Elon die mensen naar Mars zou brengen? Heel gek."

De Von Braun waar Li het over heeft is de raketgeleerde Wernher von Braun, die in 1912 werd geboren in een Duitse stad die nu in het huidige Polen ligt. Von Braun ontpopte zich tot een leidende figuur in de ontwikkeling van rakettechnologie in nazi-Duitsland. Hij ontwierp onder meer de onbemande V2-raket, waarvan er duizend met springlading op Londen werden afgeschoten vanuit Den Haag.

Later ging hij aan het werk voor NASA en werd hij een pionier in ruimtevaarttechnologie in de Verenigde Staten. Hij schreef mee aan de Amerikaanse plannen om naar de maan te gaan en ontwikkelde de maanraket Saturnus V.

Wernher von Braun op 10 juli 1969, met op de achtergrond de maanraket Saturnus V. Foto: EPA/NASA
Wernher von Braun op 10 juli 1969, met op de achtergrond de maanraket Saturnus V. Foto: EPA/NASA

Als twintiger tot begin dertig werkte Von Braun aan het raketontwikkelingsprogramma van nazi-Duitsland, om na de oorlog naar de Verenigde Staten te verhuizen met 1.600 andere Duitse wetenschappers, ingenieurs en technici. Dit gebeurde als onderdeel van het geheime inlichtingenprogramma Operation Paperclip, waarmee de Amerikanen zoveel mogelijk technische innovaties uit nazi-Duitsland binnen wilden halen.

Tussen 1948 en 1949 schreef Von Braun de sciencefictionroman Marsprojekt. Het manuscript werd in 1950 in het Engels vertaald als Mars Project. Deze Engelse vertaling werd pas in 2006 uitgegeven als Project Mars: A Technical Tale, terwijl het oorspronkelijke Duitse manuscript ongepubliceerd bleef.

'Elon' verwijst niet naar een mens

Von Braun kon destijds geen uitgever vinden die zijn werk wilde publiceren. Wel had hij het manuscript voorzien van een technische bijlage waarin hij uitgebreid uiteenzet hoe een missie naar Mars eruit moet zien. De bijlage werd in 1952 in het Duits uitgegeven als Das Marsprojekt. In 1953 volgde de Engelse vertaling The Mars Project.

Het boek waarover Toby Li twittert, is Project Mars: A Technicale Tale, dat dus niet in 1953 verscheen, maar door Von Braun in 1949 op papier was gezet en in 2006 in het Engels werd uitgegeven. De bijlage die eerder werd uitgegeven, is hierin opgenomen. Want hoewel het boek sciencefiction is, baseerde Von Braun zijn verhaal op berekeningen en technische tekeningen die hij ontwikkelde voor de Mars-missie.

Over de betekenis van 'Elon' is Li ook niet helemaal correct. De Elon in Von Brauns boek is geen persoon, zoals Li schrijft, maar de titel van de leidende positie in het overheidsapparaat van Mars. Bovendien is de Elon geen leider van een kolonie mensen, maar van de Martiaanse beschaving.

https://twitter.com/PPathole/status/1344213705781723136

In de betreffende alinea op pagina 177 van Project Mars: A technical Tale staat: "De Martiaanse regering werd geleid door tien mannen, waarvan de leider via algemene verkiezingen werd verkozen voor vijf jaar en de titel 'Elon' kreeg. De twee kamers van het Parlement stelden de wetten op, die moesten worden uitgevoerd door de Elon en zijn kabinet."

De Elon die vooralsnog op aarde rondloopt, noemde zichzelf in een tijdelijke update van zijn Twitter-profiel alvast 'Keizer van Mars', met een knipoog.


Lees meer over Elon Musk: