- Een rechter in Delaware heeft het enorme beloningspakket van 55 miljard dollar voor topman Elon Musk van Tesla afgewezen.
- Als de beslissing van de rechter standhoudt, kan Musk zijn positie als rijkste mens ter wereld verliezen.
- Experts verwachten dat Tesla in beroep gaat, of Musk een alternatief beloningspakket aanbiedt.
- Lees ook: Tesla verwacht fors minder groei in 2024 bij aflevering nieuwe auto’s
Een Amerikaanse rechter heeft een beloningspakket ter waarde van 55 miljard dollar voor Tesla-topman Elon Musk verworpen. Daardoor is de hoogte van het fortuin van de rijkste man ter wereld opeens onzeker geworden.
Zonder het pakket zou zijn vermogen dalen tot ruim 154 miljard dollar, waardoor hij de op twee na rijkste persoon op aarde zou worden.
Bij Bloomberg Billionaires Index is het beloningspakket van Musk niet meteen afgetrokken van zijn geschatte vermogen. Hij staat daardoor op woensdag nog wel op de eerste plaats als rijkste mens ter wereld.
De steenrijke zakenman kreeg het pakket al in 2018 toegezegd bij Tesla. Het ging om het grootste beloningspakket ooit voor een bedrijfsbestuurder. Maar een aandeelhouder bestempelde de megabeloning als buitensporig. Een rechter in Delaware is meegegaan in die redenering.
Het betreft namelijk geen beloning die Musk in contanten kreeg. In plaats daarvan kreeg hij aandelenopties toegezegd voor als hij met Tesla bepaalde doelstellingen kon behalen. Dat het bedrag zo hoog uitpakt, komt omdat de beurskoers van Tesla in de loop der jaren flink is gestegen.
Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, vond de bonus niet deugen en spande in 2018 een zaak aan. Toen was er namelijk direct veel speculatie dat de beurskoers van Tesla wel eens tot grote hoogte zou kunnen stijgen. Tornetta vond het daarnaast oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders zijn broer Kimbal Musk.
Toch is de zaak niet zo simpel. Advocaten van Musk hebben er eerder op gewezen dat het voorstel in grote meerderheid is aangenomen door de aandeelhouders van Tesla. Door de bonus zou Musk daarbij gefocust zijn geweest op het beter maken van Tesla. En daaraan zou te danken zijn dat de beurskoers zo hard is opgelopen, wat in het belang is van alle aandeelhouders. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.
Tesla moet Musk alternatieve beloning bieden om te zorgen dat hij zich blijft richten op maker van elektrische auto's
Musk heeft in een reeks berichten op socialmediaplatform X geklaagd over de staat Delaware. "Vestig je bedrijf nooit in de staat Delaware", schreef Musk op het door hem gekochte socialmediaplatform. Hij hintte in andere berichten ook op een 'vertrek' van Tesla uit Delaware, door de formele vestigingsstaat te veranderen in Texas of Nevada.
Volgens Musk is het afwijzen van zijn megabeloning onterecht, omdat een grote meerderheid van de aandeelhouders van Tesla instemde met de megabeloning. "Ik raad je aan je te vestigen in Nevada of Texas als je liever hebt dat aandeelhouders de beslissingen nemen", sneert hij op X.
Musk was gedurende het grootste deel van 2023 de rijkste persoon ter wereld. Jeff Bezos van Amazon is momenteel de op één na rijkste persoon ter wereld, met een vermogen van 186 miljard dollar. Daarna volt Bernard Arnault, de CEO van het Franse luxegoederenbedrijf LVMH, die volgens de Billionaires Index van Bloomberg naar schatting 183 miljard dollar waard is.
Musk ontvangt geen salaris van Tesla. Zijn beloningspakket bestaat uit 304 miljoen aandelenopties. Die zijn opgeknipt in twaalf tranches die gekoppeld zijn aan een reeks doelstellingen rond de financiële groei van de autofabrikant, meldde Business Insider eerder.
Toen het beloningsplan in 2018 werd ingevoerd, beargumenteerde Tesla dat de torenhoge beloning nodig was om te zorgen dat Musk zijn focus op Tesla hield. Musk heeft de opties niet uitgeoefend door ze in aandelen Tesla om te zetten, aldus Bloomberg.
Arbeidsrechtadvocaat Cynthia Augello uit New York zegt tegen Business Insider dat Musk met het bestuur van Tesla over een alternatief beloningspakket kan gaan onderhandelen, voordat er formeel beroep wordt aangetekend tegen de beslissing van de rechter.
Als het tot een beroep komt, zou Musk kunnen wijzen op de waardestijging van Tesla om te beargumenteren dat het beloningspakket rechtvaardig was, ongeacht de neutraliteit van het bestuur, aldus Augello.
Joshua Tyler White, een econoom die eerder werkzaam was voor de financiële toezichthouder SEC, geeft eveneens aan dat Tesla waarschijnlijk in beroep zal gaan, maar dat een nieuw beloningspakket voor Musk ook een route is om het conflict op te lossen.
"Ze moeten snel met een nieuw pakket komen, omdat Musk anders mogelijk zijn interesse in het bedrijf verliest", zegt White tegen Business Insider. "Ze hebben al gezien dat zijn interesse uitging naar andere ondernemingen en ze kunnen niet riskeren dat hij nog minder aandacht besteedt aan Tesla, vooral nu het bedrijf op een kruispunt staat wat betreft de concurrentie met China."