Elon Musk is dan wel CEO van twee grote bedrijven, hij maakt toch nog tijd vrij om te gamen.
Als baas van Tesla Motors leidt Musk de wedergeboorte van de elektrische auto. Bij SpaceX bestuurt hij een bedrijf met als missie “een revolutie te veroorzaken in de ruimtevaarttechnologie met als uiteindelijke doel mensen in staat te stellen op andere planten te leven.” En dan houdt hij ook nog toezicht op SolarCity, een bedrijf dat zich richt op het uitrollen van zonne-energie.
Maar als hij niet bezig is met het veranderen van rijden, ruimtereizen en energiegebruik dan speelt Musk videospelletjes. Nou ja, hij doet heel veel andere dingen, maar het spelen van games is daar een van.
Het blijkt dat Musk een uitstekende smaak heeft wat betreft spelletjes. Hier een aantal van zijn favorieten, zoals we hebben uitgevonden via een Reddit AMA en het Twitteraccount van Musk:
“Overwatch”
"Overwatch" is niet zomaar een goede game - het is het beste spel van 2016, mensen. Musk was er snel bij. Zijn eerste tweet over het spel was in juni 2016, een maand nadat de game was uitgekomen.
Musk laat zien dat hij goede smaak heeft door de pc-versie van het spel te spelen. Dat is niet alleen de beste versie van "Overwatch", maar een pc geeft hem ook de meeste controle over de prestaties van het spel. En als we iets weten over Musk dan is het wel dat hij graag controle wil hebben.
"BioShock"
Op papier is "BioShock" niks bijzonders. Het is een schietspel in een vervallen onderwaterstad.
Maar in werkelijkheid zoekt "BioShock" de grenzen van het genre op en is het een verhalend schietspel dat vragen oproept over ons basisidee hoe videogames werken. Als ik nog meer zou vertellen, dan verpest ik het spel.
Dat gezegd hebbende: het is geen grote verrassing dat Musk een fan is. De game is een op schrijfster Ayn Rand geïnspireerde ontdekkingsreis van objectivisme, kapitalisme en macht. Het is ook een ongelooflijk stijlvol en innovatief spel.
"Mass Effect"
Het onderwerp van "Mass Effect" ligt Musk nauw aan het hart, het spel draait om ruimtereizen, interstellaire diplomatie en de toekomst van het menselijke ras. Het tweede spel uit de serie is "een van de beste games ooit", heeft Musk gezegd.
Hij staat daar niet alleen in. Veel gamefans zijn het met hem eens dat "Mass Effect 2" bij de beste spellen ooit gemaakt hoort.
"Fallout"
De "Fallout"-games vallen op doordat ze nogal chaotisch zijn. Ze zitten vol stroringen bugs, maar dat is ook een deel van de charme. De gimmick van het merk "Fallout" is dat de spellen een oneindig aantal mogelijkheden bieden. Wil je dat belangrijke karakter vermoorden? Ga je gang, maar verwacht niet dat het spel daarna je hand vasthoudt.
Het laatste deel van de serie, "Fallout 4", speelt zich af in post-apocalyptisch Boston. Het biedt dezelfde hoeveelheid speelmogelijkheden als de eerdere spellen. Het belangrijkste plot van de game is misschien niet al te symphatiek, maar de dialogen tussen de hoofdrolspelers en de bijverhalen horen tot de meest geslaagde voorbeelden van storytelling in videospellen.
"Civilization" (natuurlijk)
Het zou geen verrassing moeten zijn dat Musk een fan is van de serie "Civilization"-spellen. Zoals de naam al zegt draait het in de games om het bouwen en onderhouden van een beschaving. Het is de bedoeling van een groepje primitieve nomaden een futuristische samenleving op te bouwen met ruimtepioniers.
Dat aantrekkingskracht op iemand die de commercialisering van de ruimtevaart leidt en mensen op Mars wil zetten is duidelijk.
De "Civilization"-franchise bestaat al tientallen jaren. Het is een klassieke serie spellen en elke nieuwe versie wordt direct een verkoophit.
"Saint's Row IV"
De "Saint's Row"-spellen zijn belachelijk agressief. Het is vulgair en idioot. En het neemt dat allemaal uiterst serieus, maar op een goede manier. In "Saint's Row 3" is de allereerste missie het met een parachute landen bij een feest in een penthouse met een machinegeweer in de hand en op de achtergrond het nummer "Power" van Kanye West.
"Saint's Row IV" borduurt voort op die traditie: Het belangrijkste karakter uit het spel is opgeklommen van bendeleider tot president van de VS (stel je voor!). De game zit vol met belachelijke situaties voor de verschillende karakters. Aangezien Musk van schietspellen "met een verhaal" houdt is het op zich logisch dat deze game tot zijn favorieten behoort.
"Kerbal Space Program"
Van alle games waar Musk in is geïnteresseerd heeft "Kerbal Space Program" de meest directe link met wat hij voor de kost doet. In "KSP" moet je een ruimtevaartuig bouwen. Je weet wel dat wat Musk doet bij SpaceX.
Nadat het ruimteschip af is moet je uit zien te vogelen hoe je moet opstijgen en landen. En daar wordt het uitermate ingewikkeld- net als in de echte wereld met de Falcon-raket met SpaceX's Falcon!
"Warcraft"
Het originele "Warcraft" kwam in 1994 uit en zette de standaard voor tientallen vergelijkbare spellen en spin-offs. Natuurlijk ken je "World of Warcraft" dat de karakters, het verhaal en de wereld heeft afgeleid van het klassieke spel.
Naar de huidige standaarden is "Warcraft" behoorlijk simplistisch en de graphics ook, maar dat maakt het nog geen slecht spel. Dat Musk de klassieker op zijn favorietenlijstje heeft staan laat ook zien hoe lang hij al aan het gamen is.
Het leven zelf.
Musk denkt dat de werkelijkheid zomaar eens een heel complex en geavanceerd videospel kan zijn. Toch streeft hij ernaar om grote dingen te bereiken. Maakt hem dat een grote speler of een verschrikkelijk slechte speler? Misschien geen van beiden! Uiteindelijk weten we niet of het een spel is.