- Elon Musk is een goede ingenieur, maar blinkt niet uit in empathisch vermogen, zegt Walter Isaacson, schrijver van een biografie over de techmiljardair.
- Isaacson ziet de extreme gedrevenheid van Musk als één van de sleutels van zijn succes.
- Maar hij ziet ook dat Musk een hoop fouten maakt.
- Lees ook: Elon Musk en Mark Zuckerberg gaan echt geen kooigevecht houden, volgens de biograaf van Musk: ‘Het is een metafoor’
Een gebrek aan empathie: dat is wat Walter Isaacson, schrijver van een binnenkort te verschijnen biografie over Elon Musk, opviel aan de techmiljardair die hij drie jaar lang heeft gevolgd.
“Ik ben meer onder de indruk van hem als ingenieur”, zei Isaacson woensdag in een interview met het TV-programma Squawk Box op de Amerikaanse zender CNBC. “Ik denk dat hij geen greintje gevoel heeft voor empathie of emoties.”
“Als je een biografie aan het schrijven bent, is het de vraag hoe je omgaat met die slechte eigenschappen. Omdat je weet dat je die niet zomaar kunt weglaten”, zei Isaacson. “Musk zou niet zijn wie hij is, zonder zijn demon mode en zijn gedrevenheid.”
Het is niet de eerste keer dat Isaacson verwijst naar de botte uitvallen van Musk. Vorige maand refereerde hij er in een interview op Twitter Spaces naar. Daarbij suggereerde de schrijver dat deze eigenschap, hoewel intimiderend voor werknemers, onderdeel is van het succes van de techondernemer.
Onlangs verschenen er berichten in de media dat Musk een kooigevecht zou aangaan met CEO Mark Zuckerberg van Meta Platforms. Het idee van een fysiek gevecht, overigens gevoed door de twee techondernemers zelf, is niet meer dan een metafoor voor de zakelijke strijd tussen de twee topmannen, zei de schrijver tegen CNBC.
Musk maakt ook hoop fouten
In het interview werd Isaacson ook gevraagd of hij de neiging heeft milder over Musk te denken, omdat hij veel tijd met hem heeft doorgebracht. "Wanneer je erg close wordt met een persoon omdat je drie jaar met hem doorbrengt, snap je zijn motivatie. Maar er zijn een hoop fouten", reageerde Isaacson.
Sinds Musk in oktober vorig jaar Twitter overnam, zijn er meerdere belangrijke mensen bij het bedrijf vertrokken of ontslagen. Twitter kromp binnen korte tijd van ongeveer 7.500 werknemers naar ongeveer 1.000.
Recentelijk trok de rijkste man ter wereld de aandacht omdat hij transgenders onder vuur nam. Onder meer door te zeggen dat de term 'cis', die verwijst naar een persoon die zich identificeert met het gender dat bij de geboorte is vastgesteld, op Twitter gezien moest worden als een scheldwoord.
Eerder heeft Musk zelf al aangegeven dat hij het syndroom van Asperger heeft. Dat is een autistische aandoening die ertoe leidt dat een persoon vaak goed leert en bovengemiddeld intelligent is, maar problemen heeft op het gebied van sociale communicatie en sociale interactie.