De Democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren presenteert zichzelf als voorvechtster voor de Amerikaanse onder- en middenklasse. Ze is tegen het grootkapitaal.
Nu ze meedoet in de race om het Witte Huis concentreert ze haar campagne rond haar progressieve visie om de economische macht weg te halen bij grote bedrijven en de rijken.
Warren leidt inmiddels in de peilingen bij de Democraten. Zij heeft volgens de laatste peiling van de George Washington University steun van 28 procent van de Democratische kiezers, tegen 21 procent voor Bernie Sanders en 18 procent voor Joe Biden. Die laatste lijkt toch last te hebben van de controverse rond het baantje dat zijn zoon had in Oekraïne en de aanval van president Trump op zijn reputatie.
Ondanks dat ze geen grote fundraising-evenementen organiseert, heeft Warren inmiddels al 24,6 miljoen dollar bij elkaar gesprokkeld, net iets minder dan Bernie Sanders die tot nu toe met 25,3 miljoen het meeste geld heeft weten op te halen.
Warren was eerst een gerespecteerd professor in de rechten, voordat ze in de nasleep van de financiële crisis van 2008 nationale bekendheid verwierf als politica. Al meteen toen ze in Washington aan de slag ging, uitte ze felle kritiek op de banken en investeerders die verantwoordelijk waren voor de crisis en op de regering die onvoldoende optrad.
In 2012 won ze een spannende strijd om de senaatszetel voor Massachusetts en werd ze de eerste vrouwelijke senator van de in het noordoosten van de VS gelegen staat.
Tijdens haar campagne praat ze veel over een allesbepalende jeugdherinnering: de beslissing van haar moeder om voor een minimumloon telefoontjes te beantwoorden bij warenhuisketen Sears.
In de jaren zestig kreeg de vader van Warren een hartaanval en verloor hij zijn baan als verkoper in Oklahoma City. Veel mogelijkheden had het gezin niet. Ze liepen het risico hun huis kwijt te raken. Dankzij het baantje van haar moeder konden de Warrens de rekeningen blijven betalen en overleefden ze de zware periode.
Lees hieronder hoe Elizabeth Warren vanuit een bijna failliet gezin in het Midwesten van de Verenigde Staten kon uitgroeien tot de topkandidaat van de Democraten voor het Witte Huis.
Elizabeth Warren wordt op 12 juni 1949 geboren als Elizabeth Herring in de plaats Norman in de Amerikaanse staat Oklahoma. Tijdens haar jeugd noemt haar familie haar 'Betsy'.
Bron: The New York Times
Warren heeft drie oudere broers die later allemaal in het leger dienen.
Bron: Biography
Warren is een briljante leerling. Ze slaat het laatste jaar op de lagere school over. Haar familie verhuist naar Oklahoma City zodat ze op een betere school verder kan leren.
Bron: The New York Times
In de jaren 60 krijgt de vader van Warren een hartaanval en verliest hij zijn baan. Warren dankt haar moeder Pauline voor het aannemen van een baan bij warenhuisketen Sears, waardoor de familie wordt behoed voor een bankroet. Warren zegt daarover: 'Door die baan voor een minimumloon konden we ons huis houden. Mijn moeder heeft onze familie gered.'
Bronnen: The New York Times, CNN
Op haar 16e is Warren debatkampioen van de staat en is ze klaar met de middelbare school. Ze gaat studeren aan de George Washington University met een beurs vanwege haar debatkwaliteiten en wil onderwijzeres worden.
Bronnen: Biography.com, CNN
Warren verlaat George Washington University in haar tweede jaar om te trouwen met haar vriend van de middelbare school. Later studeert ze wel af aan de University of Houston. Daarna verhuist ze naar New Jersey waar ze in 1971 haar eerste dochter Amelia krijgt.
Bronnen: The New Yorker, Biography.com
In 1980 trouwt Warren met haar tweede man: Bruce Mann, hoogleraar rechten aan Harvard. Als ze later zelf haar rechtendiploma haalt, gaat Warren lesgeven aan de University of Pennsylvania en de Harvard Law School.
Bron: CNN
Warren besteedt een groot deel van haar academische carrière aan de vraag waarom Amerikanen failliet gaan. Ze ontdekt dat de meeste financiële slachtoffers middenklasse-families zijn waar ingrijpende levensgebeurtenissen plaatsvinden, zoals het verlies van een baan, een scheiding of gezondheidsproblemen. Haar onderzoek werpt een aantal traditionele ideeën over de oorzaken van faillissementen omver.
Bron: The Boston Globe
Politici in Washington maken gebruik van de financiële expertise van Warren en roepen haar op als deskundige bij de behandeling van nieuwe wetten. Tijdens de financiële crisis van 2008 wordt ze aangewezen als het hoofd van het Trouble Assets Relief Program, een met 700 miljard dollar gevuld bail-outfonds.
Bron: The New Yorker
Als hoofd van het bail-outfonds bekritiseert ze Obama's minister van Financiën Timothy Geithner die in haar ogen te weinig doet voor kleine bedrijven en huiseigenaren die zijn getroffen door de financiële crisis. In zijn memoires schrijft Geithner later dat de hoorzittingen van Warren meer leken op 'beschuldigingen gemaakt voor YouTube dan op serieuze onderzoeken'.
Bron: The New York Times Magazine
De financiële crisis heeft de visie van Warren versterkt dat er een federale instelling nodig is die consumenten beschermt tegen woekerleningen en andere frauduleuze praktijken. President Obama stelt haar in september 2010 aan om te helpen het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) op te zetten.
Bron: TIME
Obama passeert Warren vervolgens voor het leiderschap van dat CFPB. Ze besluit terug te keren naar Massachusetts om zich kandidaat te stellen voor de Senaat. Haar Republikeinse tegenstander kraakt haar 'elitaire houding' en stelt dat zij tegen vrij ondernemerschap is.
Bron: TIME
Maar Warren weet de verkiezing met 54 procent van de stemmen te winnen en wordt zo de eerste vrouwelijke senator voor Massachusetts.
Bron: The New York Times Magazine
In haar tijd in de Senaat wordt het imago van Warren als 'beleidsnerd' in beton gegoten. Ze blijft hameren op meer transparantie van Wall Street en komt met een wet voor de hervorming van het stelsel van studentenleningen. Ook helpt ze mee aan wetten voor verantwoord medicijngebruik en hogere rendementen op pensioeninvesteringen.
Bron: Biography, Business Insider
In een hoorzitting die niet snel vergeten zal worden zegt Warren dat CEO John Stumpf van Wells Fargo 'geen ruggengraat' heeft vanwege de manier waarop hij omging met het schandaal rond neprekeningen van de bank. Ze dringt aan op zijn aftreden.
Bron: CNN
Warren overweegt mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2016, maar ziet daar al snel van af. Bij de Democratische voorverkiezingen steunt ze Hillary Clinton en niet Bernie Sanders.
Bron: Biography
Tijdens het presidentschap van Trump voert Warren felle oppositie tegen zijn beleid op het gebied van immigratie, gezondheidszorg en economie. Maar ze levert ook kritiek op de houding van haar eigen Democratische partij door te zeggen: 'Veel te vaak zijn Democraten niet bereid de ring in te stappen om het gevecht aan te gaan.'
Bron: The New York Times Magazine
Vorig jaar wordt Warren bekritiseerd vanwege een DNA-test waarmee ze wil bewijzen dat ze afstamt van 'native Americans'. Ze biedt daar haar excuses voor aan en wordt herkozen in de Senaat.
Warren kondigt haar presidentskandidatuur in februari 2018 formeel aan. Ze roept op tot 'fundamentele veranderingen' voor werkende mensen en omschrijft de regering van Trump als 'de meest corrupte sinds mensenheugenis'. Kort daarna belooft ze geen grote fundraiser-evenementen te houden met rijke geldschieters of geld te accepteren van lobbyisten.
Bron: The New York Times
Warren voert campagne met een hele reeks plannen om de Amerikaanse economie te hervormen. Ze heeft meer dan 20 gedetailleerde beleidsvoorstellen gepresenteerd voor onder andere belastinghervormingen, studentenleningen en kinderopvang. De centrale slogan van haar campagne is: 'I have a plan for that.'
Bron: The New York Times
Om al haar plannen te kunnen bekostigen heeft Warren een belasting van 2 procent voorgesteld op vermogens van meer dan 50 miljoen dollar. Twee Berkeley-economen hebben berekend dat die belasting in tien jaar tijd 2,75 biljoen dollar oplevert. De meerderheid van de Amerikanen steunt het plan, waaronder ook ongeveer de helft van de Republikeinen.
Bron: The New Yorker
Bij het verdedigen van haar belasting op grote vermogens zegt Warren dat de superrijken een verantwoordelijkheid hebben voor de middenklasse: 'Onthou dat je je fortuin hebt gemaakt in het Amerika waarin iedereen heeft meebetaald aan de opleiding van je werknemers, waarin iedereen heeft meebetaald aan de wegen en bruggen zodat je je producten op de markt kunt brengen en waarin iedereen heeft meebetaald aan de politie en brandweer om je veilig te houden.'
Bron: The New Yorker
Warren blijft het hele voorjaar stijgen in de peilingen, vooral door haar beleidsvoorstellen waar haar rivalen wel op moeten reageren. Ze blijft ondertussen campagnegeld ophalen. Ze heeft in de eerste helft van 2019 al iets meer dan 25 miljoen dollar bij elkaar geharkt.
Bronnen: The New York Times, Business Insider
Bij het eerste debat tussen de Democratische presidentskandidaten in juni legt Warren in haar openingsstatement kort en krachtig uit waar het in haar campane om draait: 'Als je een regering en een economie hebt die het geweldig doen voor iedereen met geld en niet voor alle anderen, dan hebben we het over corruptie, zo simpel is het. We moeten de aanval daarop openen en structurele veranderingen doorvoeren.'
Bron: The New Yorker
Het momentum van Warren houdt na dat eerste debat aan. Ze verstevigt haar positie tussen de topkandidaten met het ophalen van steeds meer campagnegeld. Haar bijeenkomsten waarin ze voorstellen doet voor huisvesting, onderwijs en de economie worden drukbezocht.
Bronnen: Los Angeles Times, The New York Times
Tijdens het debat tussen de Democratische presidentskandidaten in juli verdedigen Warren en Sanders samen hun progressieve ideeën tegenover gematigde kandidaten als John Delaney. Ze spreekt ook haar steun uit voor de ideeën van Bernie Sanders voor een zorgverzekering voor alle Amerikanen: 'I'm with Bernie on Medicare for All.'
Warren neemt uitgebreid de tijd voor selfies met haar aanhang, omdat ze dat ziet als een manier om de verbinding aan te gaan met haar kiezers die een beweging van onderop moeten opbouwen. Er staan grote 'selfierijen' tijdens haar campagnebijeenkomsten en ze heeft er naar schatting al zo'n 38.000 gemaakt.
Bron: The New York Times
Warren komt grotendeels ongeschonden uit het septemberdebat van de Democraten. Daarin deelt ze het voor het eerst het podium met voormalig vicepresident Joe Biden die lang als topfavoriet werd gezien. Hij valt haar aan op haar steun voor 'Medicare for All', maar Warren verdedigt haar progressieve beleid met volle overgave.
Bron: Business Insider
Inmiddels leidt Elizabeth Warren in de peilingen bij de Democraten, nu Biden in het nauw is gedreven door de Oekraïne-affaire. President Trump beschuldigt Joe Biden en zijn zoon Hunter van corruptie in Oekraïne. Warren heeft volgens de laatste peiling van de George Washington University nu 28 procent van de Democratische kiezers achter zich, tegen 18 procent voor Biden. Bernie Sanders zit daar nog tussen met 21 procent.
Bron: Newsweek
Warren lijkt wel een grote gok te nemen met haar campagnefinanciering. Terwijl Trump al een machtige campagnemachine aan het opbouwen is voor 2020 weigert zij uit principe grote fundraising-evenementen te organiseren. Ook als ze straks mogelijk de Democratische nominatie in de wacht sleept.
Bron: Business Insider