Ze is de jongste vrouw, en de op twee na jongste miljardair überhaupt, op de lijst van 400 rijkste Amerikanen die het blad Forbes onlangs publiceerde. Haar naam is Elizabeth Holmes, ze is 30 jaar.
Het revolutionaire idee waarmee ze haar fortuin vergaarde: een radicaal andere benadering van bloedtesten.
Haar startup Theranos ontwikkelde een bloedtest die volgens het bedrijf veel sneller is, waar je minder bloed voor nodig hebt, en die veel meer informatie geeft.
Omslachtige bloedtesten
Traditionele bloedtesten zijn erg omslachtig. Er moet veel bloed worden afgenomen om één test uit te voeren. Dat moet in een laboratorium gebeuren en kan lang duren. Om meerdere tests uit te voeren moet vaak meerdere keren bloed worden afgenomen. Sinds de jaren zestig is het niet wezenlijk veranderd.
Tijd voor een ‘disruptie’, vond Holmes. Ze was op haar negentiende gestopt met haar studie op Stanford, omdat ze had bedacht dat ze haar collegegeld beter in een bedrijf kon stoppen.
Holmes heeft aan een speldenprik genoeg
Theranos zegt slechts een speldenprikje en een druppel bloed nodig te hebben. En daarmee kan het bedrijf honderden testen doen: van een simpele controle van cholesterol tot een genetische analyse. Het systeem van Theranos zou aanzienlijke besparingen in zorgkosten kunnen opleveren. Het Amerikaanse zorgstelsel zou de komende tien jaar zo'n 202 miljard dollar kunnen besparen als het alle bloedtesten bij Theranos liet doen, zegt Holmes.
Een vruchtbaarheidstest bij Theranos kost bijvoorbeeld 35 dollar, terwijl de kosten van gebruikelijke testen kunnen oplopen tot 2000 dollar. "Meer vrouwen kunnen zich zo'n test veroorloven", zegt Holmes tegen Wired, "Ze kunnen beter omgaan met het proces en het wat stress weg bij pogingen om zwanger te worden."
DNA meten in plaats van kweekjes
Maar patiënten en medici zouden ook veel sneller de beschikking hebben over medische gegevens. En dat terwijl laboratoriumresultaten volgens haar zo'n tachtig procent van de beslissingen van artsen bepalen. Door testen laagdrempeliger te maken, wil Holmes ook dat mensen hun gezondheid beter in de gaten kunnen houden. "Er worden ieder jaar miljarden testen gedaan in de VS, maar daarvan gebeuren te veel bij de spoedeisende hulp",
De gemiddelde test bij Theranos neemt vier uur in beslag. "We moesten analyses en methodologieën ontwikkelen die het mogelijk maken om resultaten te versnellen", legt Holmes uit. "Daarom doen we niet aan kweekjes. Gewoonlijk worden virussen of bacteriën aangetoond door kweekjes, maar wij meten het DNA van het pathogeen zodat we veel sneller resultaat hebben."
Bedrijf van 9 miljard
Holmes zegt de meeste fouten in tests komen door menselijk handelen. Daarom is het verwerken van het afgenomen bloed zoveel mogelijk geautomatiseerd.
Vorig jaar kondigde Walgreen, een grote keten van apotheken, aan dat het tests van Theranos gaat aanbieden. De waarde van het bedrijf wordt geschat op 9 miljard dollar; Holmes bezit de helft. Die twee miljardairs op de lijst van Forbes die jonger zijn dan zij? Mark Zuckerberg en Dustin Moskovitz van Facebook.