- El Salvador gaat een door bitcoin gedekte obligatie uitgeven om ’s werelds eerste “bitcoin-stad” te financieren.
- Beleggers die de obligatie kopen, krijgen op termijn een speciaal dividend, aldus digitaal bedrijf Blockstream.
- De nieuwe stad, waar behalve btw geen belastingen geheven zullen worden, zal naast een vulkaan worden gebouwd en krijgt onder meer een luchthaven.
- Lees ook: De bitcoin leek te beschermen tegen inflatie – totdat de grootste cryptomunt binnen 10 dagen ruim 15% in waarde daalde
El Salvador gaat een door bitcoin gedekte obligatie van zo’n 1 miljard dollar uitgeven. Dat kondigde de president van het Centraal-Amerikaanse land Nayib Bukele zaterdag aan. Daarvoor gaat El Salvador samenwerken met het digitale bedrijf Blockstream.
De helft van het kapitaal dat met de obligatie wordt opgehaald wordt gebruikt om meer bitcoin te kopen. De andere helft wordt gebruikt om infrastructuur aan te leggen voor energievoorziening en het delven van bitcoin.
Blockstream is momenteel een financieel instrument aan het ontwikkelen voor de 10-jaarse “bitcoin-obligatie”, die in eerste instantie een rente van 6,5 procent gaat uitbetalen, meldt Coindesk. Na een vaste periode van vijf jaar zal El Salvador de bitcoin verkopen en de obligatiehouders met een speciaal dividend belonen.
Eerste ‘bitcoin-stad’
Ondertussen heeft Bukele ook ’s werelds eerste “bitcoin-stad” aangekondigd, die gefinancierd wordt met cryptovaluta.
De nieuwe stad zal gebouwd worden pal naast de Conchagua-vulkaan in het zuidoosten van El Salvador. De stad krijgt een luchthaven en naast woongebieden ook commerciële bedrijfsterreinen. Verder zullen er geen belastingen worden geheven, met uitzondering van btw.
De nabijheid van de vulkaan moet zorgen voor een geothermische energievoorziening van de stad. De bouw begint in 2022. Dat is ook wanneer het kapitaal dat wordt opgehaald met de bitcoin-obligatie beschikbaar zal zijn.
Bukele blijft verder inzetten op bitcoin. El Salvador was in september het eerste land ter wereld dat bitcoin aanvaardde als wettig betaalmiddel. Eerder deze maand zei Bukele dat de bitcoin-winsten gebruikt zullen voor de bouw van 20 scholen.
Hoewel de invoering van de nationale munt aanvankelijk met technische problemen gepaard ging en duizenden demonstranten hun bezorgdheid hebben geuit over de invoering van de bitcoin, heeft Bukele zich niet laten ontmoedigen.
IMF: gebruik bitcoin niet als wettig betaalmiddel
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft eveneens gewaarschuwd om bitcoin niet als wettig betaalmiddel te gebruiken. De VN-organisatie raadt El Salvador aan om meer toezicht te houden op het nieuwe betalingsecosysteem en om meer te reguleren.
Lees meer over de bitcoin:
- ‘Op het moment dat er de komende 2 jaar een mondiale financiële crisis komt, lijdt ook de cryptomarkt pijn’
- De bitcoin leek te beschermen tegen inflatie – totdat de grootste cryptomunt binnen 10 dagen ruim 15% in waarde daalde
- Steunniveau van $58.000 is belangrijk voor de bitcoin: daaronder dreigt verdere daling, zegt een technisch analist