• ProRail roept op om ‘gigantische investeringen’ in Eindhoven CS te doen, anders kan de spoorbeheerder de vervoersvraag in de toekomst niet aan.
  • Na de Rotterdamse haven en Schiphol is Eindhoven Brainport de derde mainport van Nederland.
  • Grote bedrijven als ASML, VDL en Philips investeren flink in Brainport Regio Eindhoven.
  • Ook de gunstige ligging maakt de vijfde stad van Nederland heel interessant voor bedrijven.
  • Eindhoven doet haar best om wonen in en rond de stad aantrekkelijk te maken voor expats en speelt hierbij slim in op de creatieve cultuur.

De capaciteit van Eindhoven CS moet verdubbelen om ook in de toekomst het aantal treinritten aan te kunnen. Spoorbeheerder ProRail roept op om ‘gigantische investeringen’ te doen. “Anders dreigt de stad als economisch centrum met veel huizenbouw en banen onbereikbaar te worden.”

De komende jaren worden in de regio Eindhoven ook nog eens 62.000 extra woningen gebouwd en zullen er 30.000 arbeidsplaatsen bijkomen, aldus de spoorbeheerder. Ook worden veel expats verwacht.

Eindhoven Brainport is naast de Rotterdamse haven en Schiphol inmiddels de derde ‘mainport’ van Nederland, stelt ProRail. In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog veel meer verbindingen over of via Eindhoven gaan lopen.

Wij zetten drie redenen op een rij waarom de vijfde stad van Nederland steeds belangrijker wordt.


Brainport Regio Eindhoven is de slimste vierkante kilometer van Europa

De High Tech Campus in Eindhoven.

Brianport Regio Eindhoven is het samenwerkingsverband tussen gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven, bedrijven en instellingen die actief zijn in Eindhoven en omstreken. Deze regio kenmerkt zich door hightech- en maakindustrie.

Grote bedrijven die deel uitmaken van deze regio zijn ASML, Philips, NXP, DAF, VDL en Neways. Het bedrijfsleven investeert miljarden in eigen onderzoek en ontwikkeling.

Door de toegevoegde economische waarde heeft Brainport in november 2016 officieel de status van mainport, een knooppunt van belangrijke transportroutes, gekregen.

Ook onderdeel van de regio is de High Tech Campus, de voormalige Philips High Tech Campus. Het is een op technologie gerichte bedrijvencampus aan de rand van Eindhoven en Waalre. Naar eigen zeggen is het de slimste vierkante kilometer in Europa met meer dan 180 bedrijven en instituten.

Lees ook: Honger? Op de High Tech Campus in Eindhoven komt een bezorgrobot van Albert Heijn je lunch brengen

De Technische Universiteit Eindhoven, met haar eigen campus ten noorden van het Eindhoven CS, zorgt voor de aanwas van veel technisch talent. Veel studenten gaan na hun studie bij een van de grote bedrijven in de buurt aan de slag.

Om de regio nog meer op de kaart te zetten, zijn VDL, ASML, Philips, Jumbo en High Tech Campus een samenwerking aangegaan met voetbalclub PSV. Sinds het seizoen 2019/20 prijkt de naam Metropoolregio Brainport Eindhoven op het shirt van de club.


De ligging en verbindingen met andere steden zijn ideaal

Station Eindhoven Centraal. Foto: NS

Eindhoven is volgens ProRail een essentieel onderdeel van het nationale spoornetwerk. Met de komst van een directe verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf komt daar een internationaal netwerk bij, geeft de spoorbeheerder aan.

"Verbindingen die nu eigenlijk niet meer passen, omdat het spoor rond de Brabantse stad nu al aan zijn maximale capaciteit zit", stelt de spoorbeheerder. Zo zijn er plannen in de regio voor verbindingen met Antwerpen, Aken en een tweede intercity naar Düsseldorf.

Ook met het vliegtuig is Eindhoven goed te bereiken. Aan de westkant van de stad, tussen Best en Veldhoven, ligt Eindhoven Airport. Met jaarlijks zo'n zes miljoen passagiers is dat de tweede luchthaven van Nederland.

Lees ook: Eindhoven bestelt 40 elektrische bussen bij VDL om naar luchthaven te pendelen

Het langeafstandsverkeer vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen richting Duitsland kruist in Eindhoven de A2, de belangrijke noord-zuidverbinding van de Randweg met het Europese achterland.

De Randweg Eindhoven, het wegvak tussen Eindhoven-Airport en Eindhoven-Centrum, is het drukste wegvak buiten de Randstad. Deze bestaat naast de A2 uit de N2, de A50 en de A67 rondom de stad Eindhoven.

Het verkeer op de Randweg Eindhoven wordt al jaren geplaagd door files. Er wordt verwacht dat dit de komende jaren met 65 tot 85 procent toeneemt. Vorig jaar gaf de Eindhovense gemeenteraad aan dat zo'n 105 miljoen euro nodig is om deze files aan te pakken.


De creativiteit floreert in de stad

De Dutch Design Week. Foto: DDW

Ook op cultureel vlak timmert Eindhoven hard aan de weg om als creatieve stad te boek te staan. Zo staat Eindhoven iedere oktober in het teken van Dutch Design Week. Het grootste designevenement van Noord-Europa waar duizenden designers hun werk tonen staat internationaal hoog aangeschreven.

Het gratis lichtkunstfestival GLOW trekt iedere november veel bezoekers naar Eindhoven. Kunstenaars en ontwerpers proberen door gebruik van mediatechnologieën gebouwen uit te lichten. Vanwege de productie van de gloeilamp door Philips staat Eindhoven ook bekend als lichtstad.

Strijp-S is de broedplaats van de creatieve sector in Eindhoven. Het voormalige bedrijventerrein van Philips biedt sinds de eeuwwisseling ruimte aan woningen en bedrijven uit de creatieve sector. Het nabijgelegen treinstation heet sinds 2015 Eindhoven Strijp-S.

Stichting Cultuur Eindhoven is opgericht in 2015 om cultuur meer op de kaart te zetten. Dat is niet alleen gericht op de eigen inwoners. Duizenden hoogopgeleide expats uit landen als India, China en Zuid-Korea hebben zich in Eindhoven gevestigd.

De gemeente Eindhoven juicht de komst van expats toe en maakt daar ook mensen voor vrij. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de kenniswerkers zelf maar ook hun gezin. Naast goede huisvestiging en scholen wordt daarom ook ingezet op cultuur.

De branding als creatieve stad slaat aan. Eindhoven is vorig jaar beoordeeld als meest innovatieve stad binnen Europa. De Europese Commisie meldde in hun rapport The Cultural and Creative Cities Monitor 2019: “Eindhoven is een inspirerend voorbeeld van een medium-size stad die de leidende positie uit 2017 consolideert op het gebied van innovatie”.

LEES OOK: 6 bijzondere dingen om te doen als je een paar uur in tech- en designstad Eindhoven bent