Het is studeren geblazen voor de middelbare scholieren van Nederland. Over iets minder dan twee weken begint de eindexamenperiode. Tussen 9 en 23 mei zitten tienduizenden vmbo-, havo- en vwo-leerlingen in gymzalen te zweten op vakken als wiskunde, aardrijkskunde, scheikunde en Frans.
Om die tieners een handje te helpen bij het studeren, richtte Micha Proper in 2014 Digistudies op. “Ik had zelf een hekel aan lezen en leren”, vertelt hij aan Business Insider. Proper ontdekte op YouTube dat er ook video’s te vinden waren van hobbyende leraren die examenstof bespraken.
Omdat Proper niet de enige scholier is die liever niet te veel met de neus in de boeken zit, zag hij een gat in de markt. Sinds 2014 biedt hij trainingsvideo’s aan. Dat deed Proper eerst op YouTube, maar sinds een maand ook via zijn eigen betaalplatform.
Leerlingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de voorbereidingen voor het eindexamen scheikunde, of gewoon op een andere manier hun kennis over redoxreacties willen bijspijkeren, kunnen 8 euro neerleggen voor de 52 video’s over dit vak.
Of ze nemen een abonnement van 14,99 euro per maand waarmee ze de trainingen van alle examenvakken kunnen bekijken. Een stuk goedkoper dan klassieke dagtrainingen die vaak voor prijzen van rond de 140 euro per dag worden aangeboden.
Business Insider sprak met Micha Proper over Digistudies en zijn plannen na de eindexamenperiode.
Op 9 mei beginnen de eindexamens. Is Digistudies er klaar voor?
Proper: "Het is momenteel een megadrukke periode voor ons. Ik voel me weer een eindexamenleerling. Momenteel werk ik zes dagen per week op kantoor om de laatste puntjes op de i te zetten: een laatste video met examentips en nog twee voor Nederlands."
"We zijn ook druk met de marketing. Ons nieuwe platform is net een maand in de lucht. Op Bevrijdingsdag vliegt er een vliegtuig met een banner van Digistudies boven Amsterdam."
Op YouTube hebben jullie meer dan 14 duizend abonnees en 3,2 miljoen views. Hoeveel gebruikers betalen er voor jullie examentrainingen op het nieuwe platform?
"Tot nu toe hebben we al 2.000 betalende gebruikers, dat is 2 procent van onze doelgroep. We zijn net een maand in de lucht en we zien dat er dagelijks zo'n tien tot zelfs vijftig scholieren zich aanmelden voor de examentrainingen. We willen natuurlijk vóór 9 mei op de vijftigduizend gebruikers zitten [lacht]."
Hoe kwam je op het idee om examentraining eerst via YouTube en nu ook op je eigen betaalplatform aan te bieden?
"Ik had een hekel aan lezen en leren toen ik op de middelbare school zat. Dus toen ik zeven jaar geleden eindexamen moest doen, keek ik om me heen: zijn er andere manieren om de stof te leren dan in de studieboeken te duiken? Ik ontdekte op YouTube video's van docenten die voor de lol examenstof bespraken. Het waren vooral PowerPoint-presentaties: niet in dezelfde stijl, niet erg goed gepresenteerd of professioneel."
"Ik zag een businessmodel in het aanbieden van goede content voor examentrainingen, die volledig en helder wordt gepresenteerd. Dat idee zakte een beetje weg na mijn examens, maar twee jaar later liep ik tijdens mijn studie communicatiemanagement tegen hetzelfde probleem aan met leren. Toen ben ik begonnen met Digistudies."
Jullie bieden examentrainingen aan voor 8 euro per vak of 14,99 euro per maand voor alle vakken. Waarin verschilt jouw bedrijf van de hobbyende docenten die op YouTube gratis examenstof behandelen?
"Digistudies onderscheidt zich van deze video's omdat we het veel professioneler aanpakken. Wij hebben een team dat de video's audiovisueel vormgeeft. Onze examentrainingen zijn altijd compleet en actueel, ze behandelen de stof van dit examenjaar, alles wordt per vak overzichtelijk gepresenteerd en vanaf deze maandag leveren we bij elke video ook nog begrippenlijsten. Het YouTube-platform is niet gebouwd om examenstof aan te bieden op een manier die de scholier het beste helpt bij de voorbereiding."
Welk vak lijken scholieren het meest te moeten bijspijkeren?
"Gek genoeg zijn de examentrainingen van aardrijkskunde het meest gewild. Maar een kwart van de honderdduizend scholieren heeft examen in dit vak, maar het lijkt het populairste vak te zijn. Misschien omdat het een beeldend vak is: we kunnen laten zien hoe een aardbeving ontstaat. Scheikunde is toch vooral droge formules."
Voor sommige examentrainingen met bijlesdocenten moet je wel tweehonderd tot driehonderd euro neerleggen. Is Digistudies het goedkope alternatief hiervoor?
"We zien dit soort examentrainingen niet als directe concurrentie. Voor sommige van deze bedrijven maken wij juist de video's die zij gebruiken om examenstof uitleggen. We werken samen met bedrijven zoals Eindsprint Examentraining. Dat zouden we niet doen als we precies dezelfde dingen zouden aanbieden. Omdat het maken van deze content veel tijd en geld kost, proberen we ook zoveel mogelijk samen te werken met bedrijven zoals Eindsprint. Dat is ons business-to-business-verdienmodel."
Over jullie verdienmodel gesproken, dat lijkt vooral gericht op een piekmoment in het jaar: de eindexamenperiode. Is dat wel handig?
"Wat we doen is natuurlijk redelijk piekgericht. Net zoals een ijssalon alleen bij mooi weer in de zomer omzet draait, zijn wij nu afhankelijk van de eindexamenperiode. Althans, als we ons uitsluitend alleen op business-to-consumer zouden richten. Dan zouden we een piek hebben in de examenperiode en in september weer heel weinig examentrainingen verkopen"
"Door samen te werken met bijlesinstituten en privéscholen zoals Winford zijn we niet afhankelijk van die periode in mei en creëren we een stabiele cashflow. Vanaf volgend jaar gaan we ons ook focussen op het aanbieden van vmbo-examenstof en op de schoolexamens in lagere schooljaren. Dan komen er nieuwe piekmomenten bij voor de examentraining in januari en april."