- Marktonderzoeker GfK signaleert dat een boodschappenmandje met 55 basisproducten sinds enkele maanden niet meer in prijs stijgt.
- Volgens de inflatiecijfers van het CBS is er voor prijzen van voedingsmiddelen een sterk verschil tussen de ontwikkeling op jaarbasis en op maandbasis.
- Op maandbasis lijken prijsstijgingen inderdaad af te vlakken.
- Lees ook: Lonen stijgen harder dan inflatie: werkgevers bezorgd over loon-prijsspiraal
Komt de stijging van prijzen van boodschappen in de supermarkt ten einde? Dat hangt er een beetje vanaf hoe je daar naar kijkt.
Marktonderzoeker Gfk heeft een eigen mand met 55 basisproducten waarvan het periodiek de prijsontwikkeling controleert. Die mand is in twee jaar tijd 30 procent duurder geworden, maar in de eerste maanden van dit jaar vlakte de prijsstijgingen sterk af, zo meldt Nu.nl.
“De prijsstijgingen lijken ten einde”, geeft Norman Buysse van Gfk aan. Hij wijst daarbij op de daling van energieprijzen die producenten van voedingsmiddelen in de kaart speelt.
Het ligt er wel aan hoe je daar naar kijkt. Dat wordt duidelijk als je de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) erbij pakt.
De consumentenprijsindex van het CBS heeft bijvoorbeeld een subcategorie voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Hierbij kun je een onderscheid maken tussen de prijsontwikkeling per maand vergeleken met de voorgaande maand en vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
Voedingsmiddelen: sterke stijging op jaarbasis, op maandbasis valt het mee
In de tabel hieronder is te zien dat de ontwikkeling op jaarbasis nog steeds sterke prijsstijgingen laat zien van bijna 15 procent in mei. Al lijkt de piek hier te liggen in februari en maart van dit jaar, met een gemiddelde prijsstijging voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken van bijna 18 procent.
Kijk je echter naar de ontwikkeling op maandbasis (dus vergeleken met een maand eerder, dan is inderdaad sinds maart dit jaar een afvlakking te zien. In april werden voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken zelfs iets goedkoper vergeleken met de voorgaande maand. In mei was weer sprake van een stijging van 0,8 procent.
Het CBS heeft ook een subcategorie voor alcoholhoudende dranken en tabak. Daar is het beeld minder eenduidig. Op jaarbasis was in de eerste vijf maanden van dit jaar sprake van prijsstijgingen tussen de 3 procent en 4 procent.
Op maandbasis is het beeld diverser. Zo werden alcoholische dranken en tabak in mei 0,9 procent duurder vergeleken met de maand ervoor, terwijl in april sprake was van een daling van 0,4 procent ten opzichte van maart.