Het aantal mensen dat het eigen risico van de zorgverzekering niet in één keer kan betalen, neemt in snel tempo toe.
Zorgverzekeraars uiten daarover donderdag in het AD hun zorgen.
Bij VGZ betaalden eind 2012 50.000 verzekerden het eigen risico niet in één keer. Een jaar later was dat opgelopen tot 150.000, en nu tot ongeveer 250.000, zo bevestigt een woordvoerder van de zorgverzekeraar donderdag de berichtgeving. De meeste mensen kiezen voor een regeling van gespreid betalen. Hoeveel mensen helemaal niet kunnen of willen betalen, is niet bekend.
De woordvoerder noemt als een van de oorzaken dat veel mensen kiezen voor een hoog eigen risico, zodat ze minder premie hoeven te betalen. Als ze dan een keer in het ziekenhuis belanden, moeten ze het bedrag van het eigen risico in één keer neertellen.
Bij Zilveren Kruis zijn ongeveer 240.000 verzekerden met een betalingsregeling voor het eigen risico. Dat zijn er 80.000 meer dan in 2013. Ook bij andere verzekeraars stijgt het aantal snel.
Eigen risico zorgverzekering: hoger
Het verplichte eigen risico stijgt in 2015 met 15 euro naar 375 euro. Daarmee is het eigen risico sinds de invoering in 2008 met 225 euro (ofwel 150 procent) omhoog gegaan.
Komend jaar moeten verzekerden dus de eerste 375 euro aan zorgkosten zelf moeten betalen. Pas daarna gaat de zorgverzekeraar kosten vergoeden.
Het eigen risico is van toepassing op vrijwel alle zorg, behalve bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg en zorg uit de aanvullende verzekering. Ook de zorgkosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico.
Wie wil besparen op de zorgkosten, kan besluiten om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen, bovenop het wettelijk verplichte eigen risico. Dit kan een aantrekkelijke premiekorting opleveren. Maar deze optie loont alleen voor wie nauwelijks een beroep doet op gezondheidszorg. Met één ziekenhuisopname is het kostenvoordeel bijvoorbeeld al verdwenen.
bron: ANP/Z24
Lees ook
De zorg in 2015: alle veranderingen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl