- Het aantal Nederlanders dat kiest voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering om te besparen op de premie is gestegen van een kwart naar bijna 2 op de 5.
- Dat komt naar voren uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, die waarschuwt dat mensen met een verhoogd eigen risico wel een financiële buffer nodig hebben.
- Door je eigen risico te verhogen kun je op jaarbasis tot wel 300 euro besparen op je zorgverzekering.
- Lees ook: Aanvullende zorgverzekering in 2023? Dit zijn de premies en vergoedingen voor de tandarts, fysiotherapie en alternatieve zorg bij 4 grote verzekeraars
Het aantal Nederlanders dat kiest voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering om te besparen op de premie, stijgt fors. In 2020 koos een kwart voor het bedrag van 885 euro. Nu maakt bijna 40 procent van de mensen die keuze.
Dat komt naar voren uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. De site waarschuwt dat aan het besparen op de premie risico’s zijn verbonden.
Independer wijst erop dat de zorgpremies voor het komende jaar flink omhoog gaan en dat mensen daarom zoeken naar manieren om op de premies te besparen.
Lees ook: Zorgpremie in 2023: vergelijk wat je gaat betalen voor de basisverzekering
Independer heeft de cijfers van de overstappers op een rij gezet. Daaruit komt naar voren dat 38,7 procent van de mensen kiest voor het maximale eigen risico om zo kosten te besparen op de zorgpremie. Twee jaar geleden gold dat voor 25,7 procent.
Zorgexpert Bas Knopperts van Independer waarschuwt dat mensen die voor een verhoogd eigen risico kiezen een buffer nodig hebben om eventuele hogere zorgkosten op te vangen, maar volgens onderzoek dat in opdracht van de vergelijkingssite is uitgevoerd, legt 64 procent het bespaarde geld niet opzij. Van de respondenten zegt ruim één derde dit wel te gaan doen.
Ook laat 44 procent van de respondenten weten soms niet naar een zorgverlener te gaan, omdat ze dan eigen risico moeten betalen.
Bespaar tot €300 met maximaal eigen risico
Het eigen risico bij de basisverzekering voor zorg is 385 euro. Laat je dit ongewijzigd, dan betaal je dus meer dan iemand met het maximale eigen risico.
Vergelijkingssite Poliswijzer.nl geeft in een analyse aan dat wat betreft de absolute kosten de maandpremie van 122,95 euro van de online naturapolis van Zekur de goedkoopste basisverzekering is, terwijl de restitutiepolis van ASR met 156,50 per maand de duurste polis is. Dit heeft dus onder meer te maken met het verschil in het soort polis, waarbij de restitutiepolis meer keuzevrijheid biedt in het aanbod van zorgaanbieders.
Verhoog je het eigen risico tot het maximale bedrag van 885 euro, dan kun je flink besparen op je zorgpremie. In het geval van de bovenstaande verzekering van Zekur daalt de maandelijkse premie dan met twee tientjes per maand. Op jaarbasis levert het verhogen van je eigen risico in dit geval dus een besparing van 240 euro op.
Bij andere zorgverzekeraars kan je soms nog meer besparen door je eigen risico te verhogen. De maximale besparing van 300 euro op jaarbasis krijg je bijvoorbeeld bij de naturapolis Zorg Zeker van Zorg en Zekerheid.
Het verhogen van het eigen risico tot 885 euro, om daarmee te besparen op de premie, is met name interessant voor mensen die verwachten niet veel zorg uit de basisverzekering nodig te hebben.