Het eigen risico in de zorg blijft voorlopig gelijk. Ook volgend jaar is het, net als nu, 385 euro. Dat blijft ook in in het verkiezingsjaar 2017 zo.

Ingewijden bevestigen een bericht van De Telegraaf hierover.

Het eigen risico ging de laatste jaren telkens wat omhoog, maar in die aanloop van de landelijke verkiezingen van 2017 lijken politici zich niet aan de zorgkosten te willen branden.

In 2013 was het eigen risico, de zorgkosten die verzekerden uit eigen zak moeten betalen, voordat ze recht hebben op vergoedingen uit de basisverzekeringen, 350 euro. Dat bedrag werd in 2014 verhoogd naar 360 euro is is dus inmiddels 385 euro.

Het idee achter het eigen risico is dat mensen bewuster omgaan met zorgkosten en bij kleine gebreken niet meteen naar de dokter gaan. Het eigen risico is overigens niet van toepassing op het bezoek aan de huisarts, maar wel op medicatie en ziekenhuisonderzoek.

Eigen risico en verkiezingen

Het onderwerp lijkt ook nogal een rol te gaan spelen in de verkiezingscampagne. Sommige partijen willen er helemaal vanaf. Dat zou volgens bepaalde berekeningen echter 3,7 miljard euro kosten, hetgeen zou neerkomen op 275 euro per persoon aan extra premie.

In het regeerakkoord dat PvdA en VVD aanvankelijk sloten zaten ook plannen om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, maar die werden in 2013 geschrapt. Bij het uitwerken van de plannen bleek dat de kosten om de zorgverzekeraars de plannen te laten realiseren "onevenredig hoog'' werden. Ook waren er vragen rond de privacy van verzekerden, aangezien de verzekeraars inzage zouden moeten hebben in het loon van de verzekerde.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl