De tijd om je zorgverzekering onder de loep te nemen is aangebroken. Je kunt tot en met 31 december overstappen naar een andere verzekeraar, de oude polis wordt dan automatisch opgezegd.
Inmiddels hebben alle zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend gemaakt en is het mogelijk de polissen met elkaar te vergelijken.
De gepubliceerde premies gelden bij het verplichte eigen risico van 385 euro. Echter, kun je korting op de premie krijgen als je kiest voor een vrijwillig eigen risico.
Dit is een bepaald bedrag waarmee het verplichte eigen risico wordt verhoogd. Meestal kun je kiezen voor een verhoging van 100, 200, 300, 400 of 500 euro.
Eigen risico: standaard €385, maar je kunt dit verhogen
De Nederlandse zorgmarkt wordt gedomineerd door de verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ.
Onder Achmea vallen onder meer Zilveren Kruis, Interpolis en FBTO. CZ hanteert merken als CZ en Ohra. Bij VGZ horen onder meer VGZ, Univé en Zekur. En Menzis hanteert als merken Menzis, Anderzorg en regelt ook de zorgverzekering van HEMA.
Business Insider ging bij de grootste vier verzekeraars na hoeveel korting zij geven op de premie als je het eigen risico verhoogt.
Hieronder vind je de korting per maand van vier merken van de grote verzekeraars. We hebben gekozen voor Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Per jaar kun je bij de verschillende merken het eigen risico verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro.
In de tabellen is te zien dat Zilveren Kruis in bijna alle gevallen de hoogste korting biedt. CZ, Menzis en VGZ geven evenveel korting bij een verhoging van het eigen risico tot 400 euro.
Bij een verhoging van 500 euro bieden Zilveren Kruis en Menzis met 240 euro per jaar de hoogste korting, terwijl je bij CZ en VGZ respectievelijk 210 euro en 180 euro bespaart.
Korting op zorgpremie bij hoger eigen risico
Uiteraard is het niet per se zo dat je bij de verzekeraar met de hoogste korting, ook de laagste premie betaalt. Bovendien hangt het van de polis af in hoeverre je het eigen risico kunt verhogen. Sluit je bijvoorbeeld een budgetpolis bij Menzis af, dan kun je het eigen risico alleen met 500 euro verhogen. Een lager bedrag is niet mogelijk.
Voor het overzicht hebben we de premiebedragen met korting van de budget-, natura- en restitutiepolissen van de desbetreffende verzekeraars op een rij gezet.
Kies je ervoor het eigen risico te verhogen dan moet je dat voor 1 januari 2020 bij de verzekeraar aangeven.
Het is misschien aantrekkelijk om op die manier een paar honderd euro per jaar te besparen, maar bedenk wel dat je eerst het verhoogde eigen risico moet aftikken als je zorg nodig blijkt te hebben.
Terecht raden zorgverzekeraars daarom aan pas voor een verhoogd eigen risico te kiezen, als je weinig zorg nodig denkt te hebben en je de financiële ruimte hebt om het eigen risico te betalen.
Lees meer over de zorgverzekering:
- Dit betaal je in 2020 gemiddeld voor de basisverzekering met een naturapolis, budgetpolis of restitutiepolis
- Keuzegids voor je zorgverzekering 2020: dit moet je weten over de basispolis, aanvullende verzekering en wat er verandert
- Zorgverzekering 2020 kiezen? Let dan op deze 2 valkuilen bij de duurdere restitutiepolis
- In Nederland betaal je relatief weinig voor medicijnen – zo komt het dat jij er mogelijk toch honderden euro’s per jaar aan uitgeeft