Wat moet je doen met een ei voordat je het in kokend water legt? Doorprikken of niet? Deze vraag kan op de prille zondagochtend tot een relatiecrisis leiden.
Onze collega’s van Business Insider Deutschland zochten uit hoe het zit met het koken van een ei.
In theorie zijn de argumenten voor doorprikken overtuigend. De eerste reden is het feit dat een ei alle ingrediënten voor de ontwikkeling van een embryo bevat. Onder het stompe uiteinde van het ei zit een voorraadje lucht, zodat het embryo niet stikt voordat het uit het ei breekt. Via kleine poriën in de schaal wordt de lucht ververst.
Nu is het eitje voor het ontbijt natuurlijk niet bevrucht. Dus een embryo zal je niet snel tegen komen. Maar het zakje lucht zit er nog wel. Als je vervolgens het ei vanuit de koelkast (ongeveer 8 graden Celsius) in het kokende water legt, warmt de lucht in het ei op en zet die uit.
Hoewel de schaal zo gevormd is dat deze niet al te makkelijk breekt, kan de opgewarmde lucht niet altijd snel genoeg door de poriën van de schaal ontsnappen. In dat geval breekt de schaal. Daarom is het handig om het ei eerst even door te prikken. Let wel op dat je dit bij het stompe uiteinde doet, want daar zit het luchtzakje.
Onder wetenschappers circuleert nog een andere theorie. Deze stelt dat niet de luchtbubbel in het ei verantwoordelijk is voor het barsten van de schil. Integendeel. De schaal - die bestaat uit tamelijk stijve calciumkristallen - kan de spanning door de temperatuursverandering op enig moment niet langer verdragen.
Ook bij deze tweede theorie helpt het om het ei door te prikken. Een klein gaatje zorgt voor iets minder druk op de stijve structuur van de schaal, waardoor het ei niet zo snel barst.
Dus een ei moet worden doorgeprikt om het heel te houden? Alleen een experiment kan hier echt uitsluitsel over geven. En wat blijkt: elk tiende ei barst tijdens het koken.
Business Insider Deutschland verwijst naar een experiment waarbij 3.000 eieren werden gekookt. De ene helft doorgeprikt, de andere helft niet. Het resultaat: 10 procent van de doorgeprikte eieren barstte, tegen 12 procent van de niet doorgeprikte eieren.
Dit resultaat lijkt de theorie te bevestigen. Maar het verschil is niet statistisch significant. Dit betekent dat het verschil niet groot genoeg is om te kunnen uitsluiten dat het slechts toeval is. De suggestie van het experiment is dus dat het eigenlijk niet uitmaakt of je het ei doorprikt of niet.
Helaas blijft het risico op een relatiecrisis bij het zondagochtendontbijt dus bestaan.
Lees meer:
- Kun je beter wandelen of rennen als het regent? Wetenschappers hebben daar eindelijk een antwoord op
- Word je echt sneller verkouden als je met nat haar de deur uit gaat? We stelden die vraag aan meerdere huisartsen
- Wetenschappers ontdekken resten van kleine wezentjes – in een verborgen meer, 1 kilometer onder Antarctica