- Zorgverzekeraar DSW verhoogt de premie voor de basisverzekering in 2023 met bijna 8 procent. Dat komt neer op bijna 10 euro per maand.
- De stijging van de premie van de zorgverzekering heeft mede te maken met hogere lonen en hogere kosten voor energie.
- De verwachting is dat ook andere zorgverzekeraars de premies fors zullen verhogen.
- Lees ook: Kabinet wil vrije zorgkeuze bij naturapolis en budgetpolis afschaffen: zelf bijbetalen als je niet-gecontracteerde zorg afneemt
Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie voor de basisverzekering volgend jaar met 9,75 euro naar een bedrag van 137,50 euro per maand, een stijging van 7,6 procent.
Voorzitter Aad de Groot van DSW stelt dat de premiestijging van de zorgverzekering wordt veroorzaakt door de hogere zorgkosten. “Zo’n 60 procent van de kosten zijn loonkosten. De salarissen in de zorg stijgen volgend jaar fors”, zegt De Groot in een toelichting tegen De Telegraaf. “Daarnaast hebben ook zorgverleners te maken met stijgende energiekosten en inflatie. Al die stijgende kosten samen zorgen voor een hogere premie.” De overheid heeft de totale kostenstijging in de zorg geraamd op ruim 8 procent.
DSW is traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die naar buiten komt met de nieuwe zorgpremie voor het komende jaar. Ingewijden meldden eerder deze maand dat de premies voor veel verzekerden met ruim 10 euro per maand omhoog gaan. De stijging is vooral het gevolg van de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector. De doorsnee basispremie kan na de stijging uitkomen op ongeveer 137 euro per maand.
DSW handhaaft het eigen risico op 375 euro. Dat is 10 euro lager dan wettelijk bepaald, aldus de zorgverzekeraar.
De Groot zegt tegen De Telegraaf te verwachten dat meer verzekerden volgend jaar kiezen voor een budgetpolis en een hoog maximaal eigen risico en noemt dat een slechte ontwikkeling. "Wij bieden geen budgetpolissen aan. Omdat je bij dat soort polissen beperkte keuzevrijheid hebt over waar je behandeld wilt worden. Met zo’n polis geef je dus wel wat uit handen", vindt De Groot. Bij DSW kunnen verzekerden wel kiezen voor maximaal 885 euro eigen risico.
Ook vreest de DSW-voorzitter dat mensen uit kostenoverwegingen vaker een bezoek aan tandarts, fysio of psycholoog achterwege laten en bezuinigen op aanvullende pakketten. "Als je het financieel moeilijk hebt, laat je die aanvulling voor extra mondzorg of andere zorg achterwege. Als je bijvoorbeeld mondzorg uitstelt, kan dat later tot veel grotere problemen leiden. En heb je uiteindelijk meer zorg nodig en hogere kosten."
De zorgverzekeraars hebben tot 12 november om hun premies bekend te maken. Verzekerden kunnen dan tot de jaarwisseling kijken of ze in het volgende jaar bij een andere zorgverzekeraar aangesloten willen zijn.
Sterke stijging zorgpremies verwacht voor 2023
Vergelijkingssite ZorgKiezer verwacht dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen om de zorgpremie in 2023 met bijna tien euro per maand te verhogen. Een aantal verzekeraars komt mogelijk nog hoger uit. "Dat komt door de uiteenlopende hoogte van de solvabiliteit en daarmee de reserves die verzekeraars kunnen inzetten om de premiestijging te dempen en de financiële naweeën van corona die per verzekeraar verschillen", aldus directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl.
Extra onzekerheid geeft volgens Ruys de afschaffing in 2023 van de collectiviteitskorting op de basisverzekering (nu nog maximaal 5 procent), die per zorgverzekeraar anders uitpakt. "DSW komt elk jaar als eerste met de premie naar buiten en probeert daarmee de lat hoog te leggen door een zeer scherpe koers te varen. Veel verzekeraars kunnen die lijn vaak niet volgen."
ZorgKiezer verwacht dat mensen op zoek gaan naar manieren om te besparen op hun zorgpremies, bijvoorbeeld door minder aanvullende pakketten voor tandarts of fysio af te sluiten, te kiezen voor een budgetpolis of een hoger eigen risico.
Ruys denkt ook dat veel zullen mensen overstappen op een goedkoper alternatief nu de collectiviteitskorting, door verzekerd te zijn via de werkgever, vakbond of patiëntenorganisatie, komt te vervallen. Op dit moment is ongeveer twee derde van Nederland op die wijze verzekerd.