Raymond Warrens opende in 1988 een snackbar in Goes. Denkend aan zijn dochter noemde hij het etablissement: Wendy’s.
Hij blijkt al jaren in een juridische strijd verwikkeld te zijn met de gelijknamige Amerikaans fastfoodketen. Die heeft meer dan 6.500 vestigingen in de VS en daarbuiten… maar niet in de Benelux.
McDonald’s en Burger King zitten al jaren in ons land en onlangs opende ook Dunkin’ Donuts in Amsterdam een vestiging. Maar waar blijft die andere Amerikaanse fastfoodgigant, Wendy’s?
Uit een verslag van de Volkskrant blijkt dat snackbareigenaar Warrens in 1995 het merkenrecht voor de naam Wendy’s heeft vastgelegd in de Benelux. Tot groot ongenoegen van de Amerikaanse keten, zo bleek al gauw.
In 2000 bepaalde de rechtbank van Middelburg dat de Zeeuw Warrens de oudste rechten bezit op de naam Wendy’s in de Benelux. Dit oordeel werd later bevestigd door het Gerechtshof in Den Haag.
Amerikaanse fastfoodketen Wendy's bestrijdt snackbar in Goes
Vier jaar geleden kwamen de Amerikanen weer in actie: ze vroegen het Europese merkenrecht voor Wendy's aan. De advocaten van de hamburgerreus stelden dat Warrens claim op de naam Wendy's onrechtmatig zou zijn, omdat hij slechts één zaak had. Dat zou geen normaal gebruik van het merkenrecht zijn.
Afgelopen februari bepaalde de rechter in Middelburg echter dat het gebruik van de naam Wendy's voor een lokale snackbar in Goes als 'normaal' kan worden gezien.
"Ze hadden zeker niet verwacht dat zo'n Zeeuwse boerenlul ze al twintig jaar dwarszit", aldus bedrijfsleider Albert van der Hoek in de Volkskrant. De Amerikanen zijn in beroep gegaan, waardoor de zaak naar verwachting weer ruim een jaar voortsleept.
Advocaat Thera Adam van eigenaar Warrens stelt tegenover de Volkskrant dat haar cliënt uit voorzorg alvast bezig is met een tegenzet. "Nu staat hij op het punt een tweede Wendy's te openen op de Zeelandbrug bij Zierikzee. Dan kunnen de Amerikanen hem ook niet meer aanvallen op het feit dat Wendy's geen keten is."