Nederlandse banken zijn bezig met een initiatief om één centrale organisatie te laten checken of iemand klant van een bank mag zijn. Dat zou het bestrijden van criminele geldstromen effectiever moeten maken.

Hierover bericht het Financieele Dagblad donderdag. Een woordvoerder van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigt tegenover de krant dat het antiwitwasplan is ingebracht door de banken, maar er zijn nog niet heel concrete plannen.

In een gesprek met het FD stelt Rabobank-topman Wiebe Draijer dat een centrale instantie die de betrouwbaarheid van klanten toetst, effectiever kan werken: “Het is verstandiger klantacceptatie voortaan op één plek te doen en het zou logisch zijn dat de overheid daar een rol in speelt. Klanten worden dan daar gescreend en krijgen een stempel waarmee ze bij alle banken terecht kunnen.”

Het monitoren van dagelijkse geldzaken zou wel door de banken zelf moeten blijven gebeuren, vindt Draijer.

De grootbanken zitten duidelijk in hun maag met de risico’s van criminele geldstromen. Eerder deze week stapte financieel topman Koos Timmermans van ING op, in de nasleep van de schikking van 775 miljoen euro die is getroffen met het Openbaar Ministerie, vanwege gebrekkig intern toezicht op witwaspraktijken.

Draijer van Rabobank wijst er tegenover het FD op dat het technisch simpelweg erg ingewikkeld is voor grootbanken om feilloos criminelen te spotten die gebruikmaken van bancaire diensten.

LEES OOK: ING is niet de enige Nederlandse grootbank met een megaboete vanwege laks management – deze affaires deden Rabobank en ABN Amro op hun grondvesten schudden