Toen Jocko Willink, een voormalig Navy SEAL die nu auteur is en af en toe schrijft voor Business Insider, op Twitter de vraag kreeg hoe hij de crisis met Noord-Korea zou oplossen, had hij een opvallend antwoord.
En een expert zegt dat het helemaal niet zo’n gek plan is.
Donderdag dreigde Noord-Korea wederom om nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten. Het land reageerde daarmee op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-veiligheidsraad.
Het land riep op tot de ontbinding van de Veiligheidsraad. Het internationale orgaan zou een “hulpmiddel van het kwaad zijn” en bestaan uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.
De oplossing voor Noord-Korea?
Willinks voorstel heeft niets te maken met speciale aanvallen of militaire zetten van welk soort dan ook. Hij stelt voor dat de VS geen bommen boven het land loslaat, maar iPhones.
"Drop 25 miljoen iPhones en hang satellieten met gratis wifi boven het land", tweette Willink afgelopen week.
Hoewel het idee fantasierijk is en vergezocht, zegt Noord-Korea-expert bij het Stimson Center Yun Sun dat het plan best zou kunnen werken.
"Kim Jong-un begrijpt dat zodra de maatschappij open is en de bevolking realiseert wat ze missen, het regime onhoudbaar is. Hij gaat dan afgezet worden", vertelde Sun aan Business Insider.
Om deze reden zal de Noord-Koreaanse regering er alles aan doen om een dergelijke actie tegen te gaan.
Sun geeft als voorbeeld de keer dat Zuid-Korea luchtballonnen boven het buurland losliet met pamfletten en dvd's. Het regime van Kim reageerde direct met militair ingrijpen, omdat het land zich kwetsbaar voelde door deze actie. Om deze reden zou Noord-Korea de gratis iPhones voor de hele bevolking verbieden.
Het weggeven van gratis iPhones zal het Westen ook op veel kritiek komen te staan, denkt Sun. Daarmee zouden ze een regime belonen dat een kernwapen ontwikkelt en miljoenen burgers laat verhongeren.
Aangezien Noord-Korea het regime boven alles plaatst, zou elke investering of hulp "in de eerste plaats worden uitgebuit door de overheid", zegt Sun. "We moeten dan de consequentie aanvaarden dat van iedere 100 euro die we erin steken, misschien tien euro bij inwoners terechtkomt."
Noord-Korea straft gewone burgers die Zuid-Koreaanse media consumeren hard. Door inwoners van Noord-Korea toegang tot het internet of apparatuur te geven teken je waarschijnlijk hun doodvonnis.
Puur praktisch gezien heeft de VS een paar opties. Een oorlog met Noord-Korea kan een nucleair conflict ontketenen of een risico op de lange termijn.
"Ze gaan geen afstand nemen van de nucleaire wapens tenzij het regime en de samenleving verandert", zegt Sun. "Deze aanpak is misschien een langere weg, maar heeft wel de meeste kans van slagen."