Ondernemen of beleggen: zo ingewikkeld is het niet, volgens Sam Zell.
De Amerikaanse zakenman en auteur van het boek Am I Being Too Subtle? Straight Talk From a Business Rebel wijst erop dat je vooral op één ding moet letten: risico
Zell schrijft het volgende:
“Als het negatieve risico groot is en de potentiële winst beperkt, loop dan weg. In het omgekeerde geval moet je juist toeslaan. Zorg altijd dat wat je verdient in lijn is met het risico dat je neemt, en riskeer nooit verliezen die je eigenlijk niet kunt dragen. Houd de zaken zo eenvoudig mogelijk: een scenario dat in vier stappen gaat in plaats van één, betekent dat er drie extra momenten zijn waarop het fout kan gaan.”
Zell is oprichter van investeringsmaatschappij Equity Group Investments. Hij noemt risico de onderscheidende factor bij zakendoen en beleggen: “Ik ben niet roekeloos, maar risico nemen is wel de enige manier om een bovengemiddeld rendement te halen – dat geldt voor beleggingen, maar ook voor het leven in het algemeen.”
Volgens Zell kan hij beter omgaan met risico dan de meeste mensen. "Dat komt omdat ik me extra inspan om risico's te begrijpen. Risico nemen komt voor mij neer op het vermogen om alle relevante factoren te benoemen en vervolgens die zaken eruit te halen die het verschil maken tussen winst of verlies."
Eén van de meest gemaakte fouten bij het beoordelen van risico's is volgens Zell dat mensen te veel focussen op zonnige uitkomsten.
Zell schrijft hierover:
"Natuurlijk kijk ik ook naar verborgen potentieel, naar een fundamenteel sterke uitgangspositie en een hoge kans op succes als ik bedrijven beoordeel. Maar vaak hebben mensen de neiging om sterk te focussen op hoe goed iets kan uitpakken. Daar word je uiteraard blij van. Wat me verbaast, is hoe oppervlakkig negatieve scenario's worden beoordeeld. Ik begin altijd met het bepalen van het risico dat het misgaat. Als ik dat helder kan krijgen, begrijp ik welk risico ik neem. Als alles fout gaat, wat kan je in zo'n geval doen? Kan ik de financiële lasten daarvan dragen? Overleef ik dan?"
Naast een grondige analyse van worst-case scenario's, kijkt Zell nog naar iets anders: hindernissen bij de uitvoering van een plan. "Hoe eenvoudiger de doelstellingen en de stappen om die bereiken, hoe groter de kans op succes. Als het er bij de start niet eenvoudig uitziet, probeer ik de complexiteit op te breken in meer eenvoudige stappen."
Zell beweert niet dat hij een glazen bol heeft waarmee hij elke mogelijke uitkomst kan voorspellen. Dat kan niemand. Maar als het over risico's gaat, probeert hij zo veel mogelijk informatie te verzamelen - en dan waagt hij de sprong.