Rusland blijft de druk van de westerse sancties voelen. Een Russisch bedrijf is van plan om kikkererwten en linzen te ruilen voor Pakistaanse mandarijnen, rijst en aardappelen, volgens een dinsdag verschenen bericht van het Russische staatspersbureau Tass.

De melding van de overeenkomst volgt op eerdere berichten over Russische bedrijven die moeite hebben met het doen van internationale betalingen, vanwege sancties van de VS en hun bondgenoten. Die zijn gericht tegen internationaal opererende banken die betalingstransacties met Russische bedrijven faciliteren.

Het Russische Astarta-Agrotrading gaat 20.000 ton kikkererwten ruilen voor dezelfde hoeveelheid rijst van de Pakistaanse Meskay & Femtee Trading Company, zo blijkt uit een overeenkomst die dinsdag werd ondertekend, schrijft persbureau Bloomberg op basis van het bericht van Tass.

Het Russische bedrijf zal daarnaast 15.000 ton kikkererwten en 10.000 ton linzen ruilen voor 10.000 ton aardappelen en 15.000 ton mandarijnen van het Pakistaanse bedrijf.

Rusland kan moeilijker internationale betalingen doen via banken

De zoektocht van Rusland naar alternatieve manieren om internationaal handel te drijven, is niet nieuw.

In de herfst van 2022, enkele maanden nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, stelde het land plannen op om ongeveer 1 miljard dollar aan Indiase roepies uit te geven om kritieke goederen te kopen en investeringen te doen in productie in India, meldde zakenkrant Financial Times vorige maand.

Naar verluidt voert ook China al een tijdje besprekingen over ruilhandel met Rusland, net als eerder landen als Afghanistan en Iran, die ook ruilhandel met het Kremlin hebben besproken.

Rusland heeft verder in juli een wetsvoorstel aangenomen dat betalingen in crypto toestaat.

Het land worstelt sinds 2022 met de steeds strengere westerse sancties, die de toegang tot het internationale betalingsverkeer steeds meer bemoeilijken. Zelfs Chinese banken, waarvan vooral kleinere partijen een belangrijke verwerker waren van Russische betalingen, zijn de afgelopen maanden gestopt met het bieden van ondersteuning aan de Russische internationale handel.

De Russische economie groeide in 2023 hard en kent ook dit jaar stevige groei door hoge oorlogsuitgaven. De centrale bank van Rusland gaf onlangs echter aan dat er “tekenen van afkoeling van de binnenlandse vraag” zijn, terwijl de inflatie zeer hoog blijft. Mogelijk krijgt Rusland hierdoor te maken met het fenomeen stagflatie.

LEES OOK: De enige reden dat Rusland niet acuut in een recessie wegzakt, is de oorlog in Oekraïne, volgens economen.