Premier Mark Rutte heeft donderdag opnieuw zwaar de wind van voren gekregen over zijn beruchte ‘pleur op’-uitspraak over Turkse Nederlanders die geen binding hebben met ons land. Hij weigerde zijn woorden terug te nemen tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Volgens fractievoorzitter Diederik Samsom van coalitiegenoot PvdA waren er andere woorden mogelijk geweest. “Ik waag te betwijfelen of u dit ook tegen Nederlanders zou hebben gezegd”, aldus Samsom. Hij ziet een verschil als Rutte over hooligans zegt “ik schaam mij voor hen” of tegen Turkse Nederlanders “pleur op”.
Hij riep de premier op de woorden niet meer te gebruiken. Hij is bang dat de VVD-campagnevoerder in Rutte de komende tijd wel vaker door het pantser van de premier gaat breken. “Ik maak me zorgen.”
CDA-voorman Sybrand Buma vindt dat Rutte met de uitspraak in het programma Zomergasten niet de norm stelt, maar die juist verlaagt. ,,Als pleur op de norm voor Nederland is, dan is dat echt heel erg”. Volgens Alexander Pechtold zit in de woorden van Rutte een toon van ‘ga naar je eigen land’. ,,Geef jezelf ook eens normen”, aldus de D66-fractievoorzitter.
Het gaat over toonhoogte
Rutte verdedigde zich fel. Hij liet weten dat de kritiek typisch is voor de manier waarop de discussie over normen in Nederland altijd wordt gevoerd. “Het gaat over toonhoogte”, aldus Rutte, terwijl volgens hem juist politici de norm duidelijk zouden moeten maken.
Maar in de Tweede Kamer kreeg de premier, behalve van Geert Wilders, nauwelijks steun. Kees van der Staaij van de SGP vond het wel goed dat Rutte zijn punt in duidelijke taal had gemaakt, maar zei erbij dat hij liever had gehad dat het juist niet in deze "straattaal" was gebeurd.
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vroeg Rutte zijn "premier-onwaardige'' woorden terug te nemen. "Laat alle Nederlanders weten dat u ook hun premier bent."
Volgens Rutte is Nederland te lang vaag geweest over normen en waarden. De "pleur op''-uitspraak in Zomergasten over Turkse Nederlanders die een journalist het werk onmogelijk maakten na de mislukte staatsgreep in Turkije medio juli en "rot op" in de camera riepen, moet volgens hem ook zo worden begrepen.