Het Britse Lagerhuis wil niet zonder deal de Europese Unie verlaten. In een stemming slechts zestien dagen voor de geplande Brexit waren 321 parlementsleden tegen een no deal-Brexit en 278 parlementariërs voor.

Het voorstel ging verder dan een oorspronkelijke motie van premier Theresa May over een no deal-Brexit. De regering wilde weten of het parlement voor of tegen een Brexit zonder deal was op 29 maart, maar in het aangepaste amendement is die datum weggehaald en ging het dus om de vraag of het Lagerhuis sowieso tegen een no deal-Brexit is.

May was erg tegen het in stemming brengen van het voorstel om een no deal-Brexit helemaal uit te sluiten, maar uiteindelijk besloot een nipte meerderheid van het Lagerhuis (312 om 308) een amendement op de oorspronkelijk motie goed te keuren. Daarmee is de autoriteit van May nu nog verder ondergraven. Ze heeft de dreiging van een no deal-Brexit tot nu toe steeds als drukmiddel kunnen gebruiken.

Dinsdagavond verwierp het Lagerhuis de Brexit-deal die Theresa May heeft gesloten met de EU. Er stemden 391 parlementsleden tegen en 242 voor. De EU zegt niet meer te willen heronderhandelen over die deal.

Kort of lang uitstel van de Brexit?

Zonder een idee te hebben hoe uit deze impasse te komen, stemt het Lagerhuis donderdag over een motie die oproept tot uitstel van de Brexit. Volgens de zogeheten artikel 50-procedure moeten de Britten op 29 maart de Europese Unie verlaten. De EU is naar verluidt best bereid uitstel te verlenen, maar dan moet er wel zicht zijn op een oplossing.

Dat zei ook de Nederlandse minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel woensdagmiddag, meldt NRC. Volgens haar staat Nederland "niet onwelwillend" tegenover een verzoek om uitstel van de Brexit als de Britten dan maar wel aangeven wat ze met die extra tijd denken te kunnen bereiken: "Uitstel zonder dat duidelijk is waarvoor het gebruikt wordt, helpt niemand verder." Alle 27 overblijvende EU-lidstaten moeten instemmen met uitstel.

Theresa May zei woensdagavond na de stemming tegen een no deal-Brexit dat het parlement alsnog steun moet uitspreken voor haar moeizaam tot stand gekomen deal: "We kunnen vertrekken met de deal waar deze regering de afgelopen twee jaar over heeft onderhandeld. We kunnen vertrekken met die deal en daar vervolgens een tweede referendum over houden. Maar dan riskeren we dat de Brexit helemaal niet doorgaat.''

Theresa May

Ze zei dat haar regering kan aansturen op een "korte en beperkte technische verlenging'' als het Lagerhuis de komende dagen alsnog besluit een deal met de EU te steunen. Maar als dat niet gebeurt en een no deal-Brexit ook geen optie meer is, zou dat volgens de premier betekenen dat moet worden aangestuurd op "een veel langere verlenging van Artikel 50'' met als gevolg dat Groot-Brittannië weer mee moet doen aan de Europese verkiezingen.

Aangezien het Britse parlement tot twee keer toe met grote meerderheid de deal van May heeft verworpen, nu heeft aangegeven ook niet zonder deal de EU te willen verlaten en de Europese Unie niet bereid zegt te zijn opnieuw te onderhandelen over een Brexit-deal, is de patstelling compleet. Just 16 days to go...

Lees meer over alle Brexit-perikelen: