Verschillende maatschappelijke organisaties uit Nederland en Vlaanderen hebben de krachten gebundeld om de regeringen in beide landen ertoe te bewegen statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Maandag is de Statiegeldalliantie gelanceerd, waaraan 21 organisaties meedoen.

Onder de Nederlandse deelnemers zijn onder meer de gemeente Weert, het Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht en Stichting De Noordzee.

Uit Vlaanderen doet onder meer TestAankoop mee, de consumentenorganisatie van België met 350.000 leden. Ook Limburg.net heeft zich aangesloten, dat afval inzamelt in 45 gemeenten.

Volgens de deelnemende partijen is de strijd om statiegeld niet alleen zaak van milieuorganisaties. “Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek”, stellen de organisaties die op deze manier willen laten zien dat er een breed draagvlak is.

Door verdere invoering van statiegeldsysteem hopen ze zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen.

Wetsvoorstel van Merijn Tinga

Donderdag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over zwerfafval. De Kamer gaf eerder dit jaar steun aan een wetsvoorstel van bioloog en kunstenaar Merijn Tinga. Tinga is aangesloten bij de Statiegeldalliantie en voert campagne tegen plastic zwerfafval met Plastic Soup Surfer.

Zijn voorstel om het aantal zwervende plastic flesjes in 3 jaar met 90 procent te verminderen, werd overgenomen door de vorige staatssecretaris van Milieu Sharon Dijksma (PvdA). De petitie wordt half december besproken in de Tweede Kamer.

Tinga zat afgelopen week met raden van bestuur om tafel van tien bier- en frisdrankfabrikanten, schrijft dagblad Trouw. Tegen die krant vertelt hij dat de levensmiddelenbranche gevoelig is voor druk uit de samenleving. "Ik heb sterke aanwijzingen dat bedrijven zoals Coca-Cola en Heineken best uitbreiding van statiegeld willen, maar het zijn de supermarkten die dwarsliggen."

Om die laatste groep te overtuigen dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor de milieuschade stuurt Tinga woensdag de eerste deurwaarder naar het hoofdkantoor van Albert Heijn met een officieel document waarin de invloed van verpakkingsmateriaal, en dus van het bedrijf, op het milieu wordt onderstreept.

In een reactie aan Trouw laten koepelorganisaties van de levensmiddelenindustrie (FNLI) en supermarkten (CBL) weten dat ze werken aan een plan voor reductie van zwerfafval, maar statiegeld wordt daarin niet als optie genoemd.