Adolf Hitler droeg zijn ingenieurs in 1936 op om het grootste kuuroord in de wereld te bouwen, langs het zandstrand op het Duitse eiland Rügen. De nazi’s noemden het resultaat Prora.
20.000 mensen kunnen er tegelijkertijd verblijven – de meesten lid van de arbeidersklasse. Comfort voor de talloze werklui die dag in dag uit zich zelf in het zweet werken voor de oorlogsmachine van nazi-Duitsland.
Prora had volgens historicus Roger Moorhouse een belofte van luxe in zich die de gewone Duitser in die tijd moest paaien.
De 4,5 kilometer aan identieke flatgebouwen wacht nog steeds op de eerste gasten, anno 2017. Want hoewel Prora in 1939 grotendeels afkwam, vlak voor de invasie van Polen, nam Hitler de acht gebouwen nooit in gebruik.
De oorlog dwong de nazi’s om aandacht en materiaal aan andere projecten te steken. Echter, meer dan 80 jaar nadat Hitler Polen binnenviel, krijgt Prora wellicht een nieuw leven.
Het Duitsland van 1936 was nog steeds onder de indruk van de zogenoemde 'Volksgemeinschaft': het idee dat het Duitse volk hoe dan ook zou overleven, wat de wereld ook van plan was.
- Bron: PK/Flickr
9.000 bouwvakkers gaan aan de slag aan de Oostzeekust en zetten in drie jaar tijd (!) een resort van bijna 4,5 kilometer neer. De praktische bruikbaarheid sneuvelt vanwege de enorme omvang. "Grootheidswaanzin in steen."
- Foto: Google Maps
"Geen enkele foto doet het gebouw recht", stelt historicus Moorhouse, "Het is gewoon te groot." In die tijd - en in zekere zin nu ook nog - behoort het tot de meest imposante gebouwen ter wereld.
- Foto: Pixelteufel/Flickr
Terwijl het Derde Rijk begint aan zijn verwoestende tocht door Europa, roept het de werklui terug om te vechten aan het front of te dienen in de fabrieken. Prora komt stil te liggen.
- Foto: Wikimedia Commons
De belofte van vakanties aan de Oostzee lossen de gebouwen nooit in. Ze verworden tot een huls van nazi-waanbeelden.
- Foto: Wikimedia Commons
Decennia lang verpietert het lang complex, terwijl Duitsland na een opdeling in de Koude Oorlog weer herenigd is. In een tijd van nieuw leiderschap in Europa en de wereld koopt de Duitse projectontwikkelaar Metropole Marketing de rechten om van Prora weer wat te maken.
- Foto: Metropole Marketing
De oude gebouwen krijgen nu eindelijk een interieur, waarbij een aantal van de acht blokken appartementen zullen bevatten, verdeeld over de het Prora Solitaire Home en het Prora Solitaire Hotel Apartments & Spa.
- Foto: Metropole Marketing
Over een jaar of vijf moet de restauratie een feit zijn, hoewel een aantal van de appartementen en zomerverblijven dit jaar al te koop zullen komen.
- Foto: Sean Gallup
In een bijzondere draai van de geschiedenis zullen nu de rijken van Duitsland en het ooit half verwoeste Europa de kusten van Prora bevolken. Want voor de arbeider is een appartement hier, à 348.000 tot 630.000 euro, niet echt bereikbaar.
- Foto: Sean Gallup/Getty
De prijs hangt af van hoeveel ruimte je wil hebben.
- Foto: Metropole Marketing
Penthouse suites zoals deze zullen uiteraard aan de dure kant uitvallen...
- Foto: Metropole Marketing
...terwijl de kleinere eenheden wellicht iets bereikbaarder zijn voor iedereen.
- Foto: Metropole Marketing
Hoe dan ook: de esthetiek van de nazi's is straks helemaal weg.
- Foto: Metropole Marketing
Vloerverwarming en glazen liften zorgen daar wel voor. De gemeenschappelijke wasruimte zou je echter wel kunnen zien als een soort voortleven van vroeger tijden.
- Foto: Metropole Marketing
Alle appartementen aan de zeezijde geven je een wijds uitzicht over de Oostzee.
- Foto: Metropole Marketing
Buiten vind je verder een spa, zwembad en uitgestrekte tuinen.
- Foto: Sean Gallup/Getty
De voorzieningen zijn van hoge kwaliteit, zo lijkt het. Historicus Moorhouse twijfelt echter. De afgelegen locatie - op ruim die uur rijden vanaf Berlijn en Hamburg en acht uur vanuit Frankfurt - is niet erg makkelijk bereikbaar. De geschiedenis als nazi-bouwwerk helpt ook niet mee...
- Foto: Sean Gallup/Getty
Het tweede leven van Prora zou wel eens een net zo roemloze dood kunnen sterven als de voorloper.
- Foto: Sean Gallup/Getty
Maar laten we hopen dat het een bestemming wordt in een wereld waar het nazi-verleden verder en verder vervaagt in de historie.
- Foto: Sean Gallup/Getty