Nederland doet het niet goed als het aankomt op gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Terwijl verscheidenheid juist veel geld oplevert, vinden ze bij Karmijn kapitaal.
Op de lijst van het World Economic Forum (WEF) zakt Nederland van plek dertien naar plek zestien. Vooral als het gaat om arbeidsparticipatie doet Nederland het slecht. Bij managementposities ligt de verhouding in Nederland op ongeveer 74/26. Er zijn maar een paar Europese landen die het slechter doen.
En dat terwijl er volgens het Nederlandse investeringsfonds Karmijn Kapitaal juist logische redenen zijn om een divers management te hebben. Karmijn, opgericht in 2009 door Hadewych Cels, Cilian Jansen Verplanke en Desiree van Boxel, steekt daarom alleen geld in bedrijven met divers leiderschap.
“Het wordt telkens weer bewezen dat bedrijven met een divers management het beter doen. Gemengd leiderschap levert gewoon geld op”, zegt partner Désirée van Boxtel. “We werken voor investeerders. Die willen gewoon rendement maken.”
Als daarbij een vrouwelijk rolmodel naar voren komt, dan is dat natuurlijk erg mooi meegenomen, geeft ze toe.
Het gaat Karmijn niet zozeer om ‘mannetje vrouwtje’
Uiteindelijk gaat het om het hebben van verschillende leiderschapsstijlen, zegt Van Boxtel. Mannen zijn volgens Van Boxtel over het algemeen sneller geneigd om naar buiten te treden, terwijl vrouwen eerder organisatorisch zijn ingesteld en op de achtergrond blijven.
"Hoewel je dat natuurlijk absoluut niet mag generaliseren", voegt Van Boxtel toe; de ene man leidt meer als een vrouw, de ene vrouw leidt weer meer als een man. Een gebalanceerde bedrijfstop beschikt over allebei die verschillende types.
Het investeringsfonds is niet de enige die dit zegt
Volgens adviesbureau McKinsey & Company, bijvoorbeeld, hebben bedrijven met een gebalanceerde verhouding tussen mannen en vrouwen 15 procent meer kans om het financieel beter te doen dan concurrerende bedrijven.
Dat blijkt ook uit de relatief nieuwe Gender Diversity Index ETF. Een ETF is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld aan de beurs. In dit geval gaat het uitsluitend om bedrijven met een hoog percentage vrouwen in de top
De Gender Diversity Index ETF is een goede belegging, bleek eerder deze maand. Bedrijven met sterk vrouwelijk leiderschap leveren een rendement van 10,1 procent op, beduidend beter dan de 7,4 procent voor overige bedrijven.
Beleggers belonen de strategie van Karmijn
In juni startte Karmijn een tweede fonds van 90 miljoen euro, waarmee het beheerde kapitaal is verdrievoudigd. Het investeringsfonds redde de afgelopen jaren Marlies Dekkers van de ondergang, en stak verder geld in biermerk Jopen en Fred de la Bretoniere.