De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen is in 2019 gestegen naar 308.000 euro.
Bloemendaal spant de kroon met een gemiddelde verkoopprijs van 832.000 euro, terwijl kopers in Delfzijl met een gemiddelde transactieprijs van 155.000 euro het minst betaalden.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Het CBS en het Kadaster nemen de transactieprijzen mee op het moment van overdracht. Anders dan makelaarsvereniging NVM die de transactieprijzen meeneemt op het moment dat de verkoop van de woning definitief is.
Sinds de huizenprijzen door het CBS en het Kadaster worden gemeten, is het de eerste keer dat de gemiddelde transactieprijs boven de drie ton uitkomt. Uiteraard variëren de prijzen afhankelijk van het soort woning en zijn er regionale verschillen.
De gemiddelde huizenprijs is dan ook relatief hoog in gemeentes waar relatief veel villa’s staan. Bloemendaal, Blaricum, Laren, Wassenaar en Rozendaal vormen de top vijf. Amsterdam valt met een gemiddelde verkoopprijs van 485.000 euro net buiten de top tien.
Onderaan bungelen veel steden in de provincie Groningen. De vijf gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijzen zijn Delfzijl, Pekela, Brunssum, Den Helder en Oldambt.
Er zijn 14 gemeenten waar gemiddeld minder dan twee ton voor een woning werd betaald en 8 gemeenten waar meer dan een half miljoen kopers gemiddeld meer dan een half miljoen neertelden.
Benieuwd wat de huizenprijzen bij jou in de buurt doen? Zoek de gemeente op in de onderstaande tabel.
Lees meer over de woningmarkt:
- Huis kopen met een maximale hypotheek? Zelfs als je 2 keer modaal verdient, val je in deze regio’s buiten de boot
- 3 redenen waarom doorstromers op de huizenmarkt winnen van starters: overwaarde, boetevrij oversluiten en lage lasten van aflossingsvrije hypotheek
- Krijg jij meer of minder hypotheek vergeleken met je leeftijdgenoten? Bekijk het verschil per generatie