- Michael Doolin is een Britse HR-expert met 36 jaar ervaring in leidinggevende functies.
- Hij deelt zijn advies met werkzoekenden die zijn ontslagen en solliciteren naar een nieuwe functie.
- Volgens Doolin is het belangrijk om het ontslag als een kans te presenteren.
- Lees ook: 3 dingen die je moet doen, als je een fout maakt op je werk, volgens een ervaren HR-manager
Dit artikel in de ik-vorm is gebaseerd op een gesprek van redacteur Emma Magnus van Business Insider met CEO Michael Doolin van Clover HR. Als HR-directeur werkte Doolin onder meer voor consultant PwC en British Airways.
Een ontslag is vaak een gedwongen vertrek dat plaatsvindt als werkgevers hun personeelsbestand moeten inkrimpen.
Ik vertel mensen al bijna veertig jaar slecht nieuws. Dat wordt nooit makkelijker. Het heeft gevolgen voor de levens van mensen en ook voor hun partners en familie. Het heeft een enorme impact.
Dertig jaar geleden zei mijn toenmalige baas tegen me dat ik die verantwoordelijkheid nooit uit het oog mocht verliezen. Ontslagen moeten heel voorzichtig worden aangepakt. Ik vind het belangrijk dat de betrokkene vertrekt met opgeheven hoofd en een gevoel dat hij of zij eerlijk en transparant is behandeld.
Het is niet ongebruikelijk om ontslagen te worden. Meestal heeft de werknemer niets verkeerd gedaan.
Tijdens sollicitatiegesprekken zullen managers meestal vragen: "Waarom hebt u uw vorige baan opgezegd?" Hier lees je hoe je kunt omgaan met ontslag bij een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan.
Wees transparant
Ontwijk de vraag niet. Wees eerlijk en zeg: "Ik heb mijn vorige bedrijf verlaten vanwege ontslag. Er zijn een aantal functies opgeheven en helaas was ik een van de getroffenen." Geef een duidelijke en beknopte uitleg van de omstandigheden en geef specifieke informatie over de omvang van de reorganisatie, indien bekend.
Lieg niet over ontslagen. Een bekwame interviewer ziet het als mensen niet open zijn. Als een recruiter ziet dat iemand oneerlijk is, geeft dat negatieve signalen over het karakter en de veerkracht van de kandidaat.
Wees eerlijk over je teleurstelling, maar benadruk dat je door bent gegaan
Het is eerlijk om te vertellen dat het verliezen van je baan een schok was. Je kunt zeggen dat het een enorme verandering is, en dat het teleurstellend of deprimerend is geweest. Het uiten van je gevoelens getuigt van emotionele intelligentie, laat zien dat je uitdagingen kunt verwerken en ervan kunt leren.
Open zijn over de emotionele impact van ontslag vereist een balans. Uiteindelijk moet je professioneel blijven en benadrukken hoe je verder bent gegaan. Vertel dat je, na een periode van reflectie, nieuwe doelen hebt gesteld. Leidinggevenden reageren doorgaans positief op sollicitanten die uitdagingen aangaan en benadrukken hoe ze de ervaring hebben gebruikt om te groeien en hun carrièredoelen opnieuw uit te stippelen, niet op kandidaten die nog steeds neerslachtig zijn over hun vorige leven.
Benadruk de positieve kanten
Het is heel goed mogelijk om positieve dingen uit je ontslagsituatie te halen. Deze kan bekeken worden door de lens van verandering: nieuwe vaardigheden, nieuwe manieren van werken en nieuwe doelen.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik vond het jammer om mijn werkgever te verlaten. Ik heb daarover nagedacht en besefte dat het me de kans gaf om een volgende stap te zetten met de vaardigheden en ervaringen die ik dit team kan bieden. Ik ben daar erg enthousiast over.
"In zekere zin was mijn ontslag gunstig, omdat ik enthousiast en energiek ben en uitkijk naar de toekomst. Misschien is het een verandering waar ik niet aan zou zijn begonnen als ik er niet toe was gedwongen, maar ik omarm het als een kans."
Blijf professioneel
Als je wrok of woede voelt over je ontslag, moet je dat niet laten merken tijdens een sollicitatiegesprek. Kandidaten moeten een sollicitatie zien als een kans om een nieuwe weg in te slaan. Je moet daarbij je beste beentje voorzetten. Dat is niet het moment om woede of verwijten te uiten.
Bekritiseer je vorige werkgever niet. Je kunt bijwoorden als "triest", "teleurstellend" of "helaas" gebruiken als je het over je vorige baan hebt. De interviewer kan subtiele hints opvangen dat je niet tevreden was met de manier waarop ontslagen werden afgehandeld.
Benadruk je prestaties
Het blijft belangrijk om je prestaties in je vorige baan te bespreken, zelfs als je ontslagen bent. Wat je hebt gepresteerd, blijft waardevol. Deel specifieke voorbeelden van hoe je aan verwachtingen hebt voldaan of deze hebt overtroffen om je waarde en vooruitdenkende houding te benadrukken.
Dat je vorige werkgever door een moeilijke periode ging, betekent niet dat jij hebt gefaald. Zorg ervoor dat je details met je gesprekspartners deelt die meer context geven over de omvang van de ontslagen.
Houd in gedachten dat ontslagen meestal niet de schuld van de werknemer zijn
De meeste ontslagen zijn het gevolg van veranderende marktvooruitzichten, veranderingen van strategie of wereldgebeurtenissen waar niemand invloed op heeft. Waar het ook aan lag, ontslag is niet iets om je voor te schamen.
Als je een sollicitatiegesprek zonder schaamte over ontslagen benadert, kun je jezelf positief presenteren en je prestaties en vaardigheden benadrukken. Door ontslag te zien als een kans voor groei, toon je veerkracht en aanpassingsvermogen.
Deze houding laat zien dat je uitdagingen kunt omzetten in stappen vooruit, wat aantrekkelijk kan zijn voor potentiële werkgevers.