- De prijzen van uranium en olie zijn de laatste tijd fors opgelopen.
- Volgens de Amerikaanse hedgefondsmanager Harris Kupperman zal de rally aanhouden.
- Hij geeft ook enkele beleggingstips om hiervan te profiteren.
- Lees ook: Olieprijs blijft stijgen door productiebeperkingen van Saudi-Arabië en Rusland: dat stuwt de benzineprijs
De prijzen van grondstoffen zoals olie en uranium zijn de laatste tijd fors opgelopen. Voor een vat Brent-olie uit de Noordzee wordt nu meer dan 8 procent meer neergeteld dan aan het begin van dit jaar en voor een vat WTI uit Texas zelfs 14 procent meer. De prijzen schommelen nu rond de 90 dollar per vat, tegen zo’n 67 dollar eind juli.
De recente stijging wordt toegeschreven aan twee factoren. Ten eerste hebben Saudi-Arabië en Rusland de olieproductie fors teruggeschroefd en zijn er plannen om de kraan in 2024 nog verder dicht te draaien.
Daarnaast is er hernieuwd optimisme over een aantrekkende vraag naar olie, door diverse maatregelen van de centrale bank van China om de economie te ondersteunen en het naderende einde van renteverhogingen in de VS en Europa, die ook hier een economische impuls kan geven.
‘Krankzinnig opwaarts potentieel’
Vooral uranium, een belangrijke grondstof voor kernenergie, heeft de wind in de zeilen. De prijs op de groothandelsmarkt is opgelopen van iets minder dan 50 dollar per pond halverwege maart naar 62 dollar. Dat komt neer op een stijging van 24 procent.

De rally is nog niet voorbij, verwacht de Amerikaanse hedgefondsmanager Harris Kupperman van Preatorian Capital Management.
De uraniumprijs kan volgens hem nog wel twee tot drie keer over de kop gaan, naar enkele honderden dollars per pond. "En als de uraniumprijs eenmaal naar dat niveau is geschoten, ligt de markt open en is praktisch elke prijs mogelijk", zegt hij in een interview met Insider. Kupperman spreekt van een "krankzinnig opwaarts potentieel".
Waarom de uraniumprijzen op het punt staan te exploderen
Uranium staat bij beleggers nauwelijks op de radar. Kupperman, die vaak tegen de stroom in zwemt, beschouwt het momenteel echter als een van de beste beleggingskansen. Om die reden is de blootstelling van het hedgefonds aan uranium opgetrokken tot het maximale niveau dat volgens de regels van het bedrijf is toegestaan.
De reden voor zijn optimisme is dat het aanbod van uranium erg laag is ten opzichte van de vraag, en dat dit naar verwachting ook zo zal blijven. Dit is met olie ook het geval, maar het verschil in vraag en aanbod van uranium is groter.
Volgens Kupperman bedraagt het uraniumtekort circa 20 tot 25 procent van de jaarlijkse wereldwijde vraag van 50 miljoen pond. Zo'n groot tekort van een grondstof is volgens Kupperman ongekend.
Cameco, de op een na grootste uraniumdelver ter wereld, meldde onlangs dat het dit jaar minder uranium zou produceren dan verwacht, vanwege operationele problemen.
Er zijn ook zorgen over de Kazachstan, de grootste producent van uranium wereldwijd, goed voor 40 procent van de wereldwijde uraniumproductie. Als deze bondgenoot van Rusland bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt betrokken, kan dat de export van uranium in gevaar brengen. Ook de staatsgreep in Niger, met een aandeel van 4 procent in de wereldwijde uraniumproductie, zet het aanbod onder druk.
De uraniumproductie opvoeren kost volgens Kupperman jaren, dus het zal sowieso nog heel lang duren voordat het uraniumtekort kan worden opgelost.
Ondertussen neemt de vraag naar uranium steeds verder toe. Na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 was kernenergie lange tijd uit de gratie. Maar nu neemt de interesse toe.
Europese landen willen zeker sinds de oorlog in Oekraïne minder afhankelijk zijn van Russisch aardgas. Ook kan de bouw van kerncentrale helpen om de Europese klimaatdoelen te halen, omdat bij de opwekking en productie bijna geen CO2 vrij komt. Kernenergie is bovendien altijd beschikbaar en neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld windmolens.
Die mismatch tussen vraag en aanbod zal de uraniumprijs alleen maar verder opdrijven, aldus Kupperman. "We staan nog maar aan het begin", zegt hij.
'Ook de olieprijs zal verder oplopen
De tekorten in de oliemarkt verbleken bij die in de uraniummarkt, maar ook hier verwacht Kupperman dat deze zullen aanhouden. Grote oliebedrijven hebben volgens hem momenteel geen prikkel om hun productie te verhogen door te investeren in de infrastructuur voor fossiele brandstoffen.
De hedgefondsmanager voorziet ook hier hogere prijzen, maar vindt het lastig om daar een concreet getal aan te hangen.
Hoe beleggen in uranium en olie?
De euforie van Kupperman lijkt misschien overdreven, maar hij heeft zijn trackrecord wel mee. Sinds de start in 2019 heeft het Praetorian Capital Fund een rendement behaald van 734 procent na aftrek van kosten. Dat komt neer op een rendement van meer dan 180 procent per jaar.
Uranium is de belangrijkste belegging van dit hedgefonds. Kupperman belegt in deze markt via twee investeringsmaatschappijen die fysiek uranium bezitten: het Amerikaanse Sprott Physical Uranium Trust Fund en het Britse Yellow Cake. Volgens hem kun je beter een directe blootstelling aan uranium hebben dan een indirecte, via een belegging in mijnbouwbedrijven.
Op de tweede plaats in de portefeuille van het hedgefonds vinden we oliegerelateerde aandelen. Hier heeft Kupperman een voorkeur voor toeleveranciers aan oliebedrijven die olie winnen op zee. Hij tipt twee Amerikaanse aandelen:
- Valaris (dat booreilanden bezit);
- Tidewater (dat schepen heeft die diensten leveren aan grote oliemaatschappijen die op zee boren naar olie).
Deze aandelen hebben volgens Kupperman op diverse terreinen een streepje voor op grote oliebedrijven. Ze zijn goedkoper en hebben meer opwaarts koerspotentieel. Ook lopen ze minder geopolitieke risico's en ontspringen ze de dans bij belastingen op overwinsten door de stijging van de olie- en gasprijzen.