Er zijn steeds meer mensen die hun baan combineren met een eigen bedrijf. Maar aan part time ondernemerschap zitten wel de nodige haken en ogen. Wees beducht voor deze zeven valkuilen.
Er stonden op 1 januari 474.458 part time ondernemers geregistreerd bij de Kamer van Koophandel: zowel zzp’ers als grotere bedrijven. Dat zijn er 5,8 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal part time ondernemers zit al jaren in de lift.
Beste van twee werelden?
Dat is niet zo verwonderlijk. Deze constructie lijkt het beste van twee werelden te combineren. Blijf je part time in loondienst, dan heb je zowel de zekerheid van een vast inkomen als de uitdaging van een eigen onderneming. Heb je een bedrijf naast het ouderschap, dan kun je de zorg voor je kinderen combineren met een eigen carrière, die je bovendien helemaal kunt inrichten zoals jij wil.
Daarnaast kan part time ondernemen een slimme manier zijn om zonder veel risico te onderzoeken of het ondernemerschap bij je past en of je bedrijf levensvatbaar is.
Toch is het verstandig om alle aspecten in ogenschouw te nemen voor je een eigen bedrijf uit de grond stampt. Niet zelden moeten ondernemers hun droom laten varen omdat ze bijvoorbeeld het ondernemerschap onderschatten of een aanvaring krijgen met hun baas. We zetten de zeven grootste hobbels voor je op een rij.
Hobbel 1: Conflict met de baas
Werkgevers zijn er niet altijd happig op als een werknemer voor zichzelf begint. Werk je bij een gemeente en start je een webshop in dierbenodigdheden, dan zal er waarschijnlijk niet zo’n probleem zijn, maar ga je werken in dezelfde branche, dan moet je rekening houden met gefronste wenkbrauwen en in het ergste geval zelfs een enorme schadeclaim.
Om te voorkomen dat werknemers met bedrijfsgevoelige informatie aan de haal gaan of gaan vissen in dezelfde vijver van klanten, is in veel arbeidscontracten een concurrentie- en/of relatiebeding opgenomen. Een concurrentiebeding bepaalt dat je niet mag concurreren met je huidige werkgever en ook de opgedane kennis niet mag gebruiken als je elders gaat werken. Een relatiebeding voorkomt dat je de klanten van je huidige baas wegkaapt. Overtreed je die afspraak, dan kan je werkgever via de rechter een enorme schadevergoeding eisen.
Check daarom in je arbeidscontract wat de regels zijn. En bespreek je plannen vooraf open met je werkgever, om conflicten en misverstanden te voorkomen. Leg afspraken die je met je werkgever maakt ook schriftelijk vast.
Let op: Ook zonder concurrentiebeding loop je een risico
Is er geen concurrentie- of relatiebeding in je contract opgenomen, dan kun je niet opgelucht ademhalen. Je mag je namelijk ook zonder zo'n bepaling in je contract niet schuldig maken aan ‘onrechtmatige concurrentie’.
Hiervan is bijvoorbeeld sprake als je misbruik maakt van de kennis die je bij je werkgever hebt opgedaan of als je personeel of klanten afpakt. Je werkgever kan je dan alsnog aansprakelijk stellen voor de schade, zo blijkt uit jurisprudentie.
Hobbel 2: Urencriterium
Wie door de Belastingdienst wordt erkend als ondernemer, komt in aanmerking voor de zogeheten ondernemersaftrek. Je mag dan een bepaald bedrag aftrekken van de winst. Onder deze aftrekpost vallen diverse deelposten, zoals de startersaftrek (een extra aftrek in drie van de eerste vijf jaar van je bedrijf), de meewerkaftrek (voor onbetaald meewerken door je fiscaal partner) en de zelfstandigenaftrek (een vast bedrag dat je mag aftrekken).
Om voor deze aftrek in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan het zogeheten urencriterium. Dat betekent dat je in het betreffende jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf moet hebben besteed.
Veel part time ondernemers hikken hier tegenaan. 1.125 uur komt overeen met 48 weken van 25 uur. Heb je een baan naast je bedrijf, dan is het de vraag of je aan die eis kan voldoen.
De uren die je mag opvoeren hoeven overigens niet alleen maar facturabele uren te zijn. Alle tijd die je aan je bedrijf besteedt telt mee, dus ook de uren die je hebt besteed aan factureren, ritten jaar klanten of het opzetten van een eigen website. Houd een goede urenadministratie bij, om vervelende discussies met de fiscus te voorkomen
Besteed wel meer tijd aan je bedrijf dan aan je baan
Een andere eis is dat je meer uren moet besteden aan je eigen bedrijf dan aan je baan. Hier gaan veel part time ondernemers de mist mee in. Stel dat je keurig 1.250 uur aan de slag bent geweest voor je bedrijf, maar daarnaast nog 1.300 uur in loondienst was, dan voldoe je niet aan het urencriterium en kun je de zelfstandigenaftrek op je buik schrijven.
Meer informatie over aftrekposten voor zzp'ers vind je in dit artikel.
Hobbel 3: Toeslagen
Ontvang je huur- of zorgtoeslag, houd dan de inkomensgrenzen om hiervoor in aanmerking te komen goed in de gaten. Want als je naast je baan bijklust voor je bedrijf, loop je het risico dat je boven die grenzen uitkomt en minder of misschien zelfs helemaal geen toeslag meer krijgt.
Hobbel 4: Extra administratieve rompslomp
Een eigen bedrijf betekent ook extra administratieve rompslomp. Zo moet je facturen versturen, eventuele wanbetalers achter de vodden zetten en een urenadministratie bijhouden.
Ook moet je elk jaar aangifte inkomstenbelasting doen, omdat niet automatisch inkomstenbelasting wordt ingehouden op je verdiensten.
Daarnaast moeten de meeste ondernemers elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen, als ze producten of diensten verkopen die belast zijn met BTW. Draag je relatief weinig btw af (minder dan 1.883 euro per jaar) dan mag de ontvangen btw dan (deels) zelf houden. Van dit voordeeltje kunnen veel part time ondernemers gebruik maken.
Deze regeling gaat trouwens volgend jaar op de schop. Er komt dan een btw-vrijstelling, die je kunt gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft.
Hobbel 5: Werkdruk
Al die extra administratieve rompslomp komt bovenop de overige werkzaamheden voor je bedrijf. Maak daarom vooraf een goede inschatting of het bedrijf valt te combineren met je huidige baan. Houd je nog voldoende tijd over voor je gezin, hobby’s en vakanties?
Verder moet je je bedenken dat het de nodige lenigheid vraagt om de activiteiten voor je werk en je bedrijf te combineren. In de uren dat je op kantoor zit, ben je niet bereikbaar voor klanten of beschikbaar om opdrachten uit te voeren.
Verder kan het leiden tot conflicten met je werkgever, want hij zit er natuurlijk niet op te wachten dat jij telefoontjes voor je bedrijf afhandelt onder werktijd.
Hobbel 6: Je bedrijf komt niet van de grond
Omdat je niet full time voor je bedrijf beschikbaar bent, loop je het risico dat je onderneming niet echt van de grond komt. Wil je je bedrijf laten groeien, dan komt er vroeg of laat een moment dat je moet kiezen. Dit vraagt om lef, want als de keuze valt voor je bedrijf, geef je alsnog veel zekerheid op.
Hobbel 7: Verzekeringen en pensioenen
Als je in loondienst bent, ben je automatisch beschermd tegen arbeidsongeschiktheid en bouw je pensioen en ww-rechten op. Ga je minder uren draaien, dan ga je er op dit terrein op achteruit. Reken daarom goed uit of je voldoende zekerheid hebt als je voor jezelf gaat beginnen, of dat aanvullende voorzieningen nodig zijn.
Misschien is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Check in dat geval wel of je voldoende uren werkt om hiervoor in aanmerking te komen. Een voordelig alternatief is een broodfonds, waarbij je voor een relatief laag bedrag twee jaar verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid.
Ga ook na of je voldoende pensioen opbouwt. Is dit niet het geval, dan moet je zelf een extra spaarpot aanleggen. Hiervoor zijn er verschillende opties met elk zijn eigen voordelen en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente, banksparen, sparen, beleggen of extra aflossen op je hypotheek.
Verder is het een must om te kijken welke andere verzekeringen er nodig zijn, zoals een aansprakelijkheidsverzekering.
Heb je alle extra voorzieningen in kaart gebracht, bepaal dan of die extra kosten opwegen tegen de verwachte opbrengsten uit je bedrijf.
Lees meer over zzp'ers:
- Stoppen als zzp’er? Deze 6 stappen moet je nemen voor de Belastingdienst, KvK en je pensioen
- De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers krijgt een lagere premie, denkt de minister
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering: zo bespaar je honderden euro’s
- Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Volg dit stappenplan en trap niet in deze 7 valkuilen