Van de zeven mogelijke corona-apps is nog geen een klaar voor gebruik, zegt het ministerie van Volksgezondheid na de zogenoemde ‘appathon’.
De deskundigen die zich zaterdag en zondag over de ontwerpen bogen, zeggen bij ieder voorstel nog tal van gebreken te zien.
De ontwikkelteams mikten erop dat hun telefoonsoftware over een week gebruiksklaar zou zijn.
De indruk dat het kabinet binnen een week of twee een app zou kiezen en presenteren, klopte volgens het ministerie niet. De betrokken ministers beslissen dinsdag slechts of ze verder willen met de corona-apps.
Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkent het ministerie van Volksgezondheid.
“Ik heb nog geen expert horen zeggen: we hebben al voldoende informatie om te kiezen”, zegt hoogste ambtenaar Erik Gerritsen. “Als je dat al zou willen.”
De deskundigen die zich zaterdag en zondag over de ontwerpen bogen, zeggen bij ieder voorstel nog tal van gebreken te zien.
Zes van de zeven partijen maakt gebruik van bluetooth om contactmomenten tussen burgers te registeren. Hoe en waar die gegevens precies opgeslagen worden, is in veel gevallen nog gissen.
“De presentaties waren vooral gericht op design en werkwijze van de app”, twitterde RTL-journalist Daniël Verlaan na afloop van de eerste dag. “Hooguit werd gezegd dat data ‘anoniem’ of ‘versleuteld’ worden opgeslagen. Hoe? Dat is mij nog onduidelijk.”
Een bruikbare app is niet genoeg
De ontwikkelteams mikten erop dat hun telefoonsoftware over een week gebruiksklaar zou zijn. Het kabinet maakte haast, omdat het zoekt naar mogelijkheden om de strenge maatregelen tegen het coronavirus wat te versoepelen.
De app zou mensen moeten waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die het virus onder de leden had en dus mogelijk zelf ook besmet zijn. Dan worden de huidige ongerichte maatregelen minder noodzakelijk.
Het is nog maar de vraag of er al snel een app ten doop wordt gehouden, concludeert Gerritsen na afloop van de zogenoemde appathon. "We hebben vooral veel geleerd." En een bruikbare app is niet genoeg: mensen die de waarschuwing krijgen dat ze besmet kunnen zijn, moeten zich wel kunnen laten testen. Zover is het nog lang niet.
Overhaasten was nooit de bedoeling
De indruk dat het kabinet binnen een week of twee een app zou kiezen en presenteren, klopte volgens Gerritsen niet. De meest betrokken ministers beslissen dinsdag slechts of ze verder willen met de corona-apps.
De topambtenaar begrijpt wel dat mensen zich door deze "pressurecookermethode" bezorgd afvroegen of bijvoorbeeld de veiligheid en de privacy wel genoeg aandacht kregen. Maar het ministerie heeft nooit willen overhaasten, zegt hij.