Dingen opschrijven is vaak makkelijker dan zaken in je geheugen prenten, om ze later zo weer op te lepelen. Maar dat laatste is minder ingewikkeld dan het lijkt.

Warren Reed, een voormalige spion voor de Britse geheime dienst MI6, heeft tijdens zijn spionagetraining een eenvoudige techniek geleerd om zoveel mogelijk informatie te onthouden. Zijn geheim? Beeldassociatie.

Informatie onthouden

Voor een spion is het onthouden van informatie van levensbelang. Zoals Reed aan onze collega’s van Business Insider Australia vertelt:

“Spionnen zijn ook maar mensen en ze kunnen nerveus zijn. Zodra je jezelf verraadt, is het einde oefening. Je komt dan om tijdens een verzonnen auto-ongeluk of je wordt van straat geplukt, gemarteld en gedood. Een van de stomste e dingen die je kunt doen, is zeggen: ‘Oh sorry, wat wordt de route van die raket precies en hoeveel kilo gaat die transporteren? Ik pak even een pen en papier en schrijf het op.”

Beeldassociatie

Reed wijst op het belang van beeldassociatie om dingen te memoriseren. Daarbij moet je twee zaken onthouden: het eerste is het “bekende” en de tweede is het “onbekende”.

Het bekende is 'thuis'. Stel het huis voor waar je als kind bent opgegroeid. Stel je alle kamers, hoeken en gaten van je huis voor. Maak een circuit door het huis. Begin bij de voordeur en loop door de gang, keuken, badkamer en slaapkamers. Gedurende je wandeling onthoud je alle hoekjes en gaatjes, planken en tafels, enzovoorts.

Het tweede is het onbekende, de informatie die je moet onthouden. Bekijk de situatie om je heen. Welke informatie moet ik onthouden? Kun je dat verhaal aan een beeld koppelen, of aan een kleur of vorm? Moet je lange reeks van cijfers of letters onthouden?

5 stappenplan

Doorloop vervolgens de volgende stappen:

  1. Probeer alle informatie op te delen in elementen. Dus uit een bepaald gesprek of verhaal haal je een belangrijk element.
  2. Verdeel de elementen uit de situaties over je 'bekende huis'. Leg bijvoorbeeld een belangrijk nummer denkbeeldig op een plank of kast.
  3. Loop door je huis en plaats elk element op een specifieke plek in het huis.
  4. Maak zo nodig een karikatuur van elk element. Hoe grafischer en belachelijker een element is, hoe beter het in je geheugen wordt opgeslagen. Koppel een reeks cijfers bijvoorbeeld aan een menselijke eigenschap zoals smakken of knarsen.
  5. Zodra je elk element hebt geplaatst, loop je nogmaals door het circuit en ga na waar je elk element hebt geplaatst.
  6. Koppel het onbekende aan het bekende en sla het in je geheugen op.

Reed zegt dat hij tijdens zijn spionnentraining ongeveer tot honderd elementen kon onthouden.

LEES OOK Een hersenwetenschapper gaf ons 2 goede tips om je geheugen te verbeteren