De bekende beursstrateeg Ed Yardeni behoort tot de meer optimistisch ingestelde goeroes op Wall Street. In een nieuw rapport stelt Yardeni dat de brede S&P 500-index tegen 2030 ongeveer 40 procent hoger kan staan dan de huidige niveaus.

Dit zou neerkomen op een stijging richting de 8.000 punten voor de S&P 500-index.

Er is een vrij eenvoudige reden waarom Yardeni verwacht dat de aandelenmarkt de komende jaren zal blijven stijgen: het effect van rente-op-rente.

Als beleggen in aandelen jaarlijks gemiddeld tussen 6 procent en 7 procent rendement oplevert, is de S&P 500 op weg om over vijf jaar het niveau van 8.000 punten te bereiken.

Foto: Yardeni Research

De eenvoudige redenering die Yardini volgt, is niet helemaal uit de lucht gegrepen, als je bedenkt dat het gemiddelde rendement van de S&P 500 op de lange termijn ongeveer 10 procent per jaar is. Voor de afgelopen tien jaar ligt het gemiddelde zelfs rond de 13 procent per jaar.

Consistente winstgroei, gunstige demografische ontwikkelingen in de VS en voortdurende technologische innovaties hebben de S&P 500 hoger gezet. Volgens Yardeni zouden deze factoren de komende jaren een stijgende aandelenmarkt moeten blijven ondersteunen.

“De ontwikkeling van de S&P 500-index wordt gedreven door de groei van de winst per aandeel en die is sinds de jaren 1950 meestal tussen de 6 procent en 7 procent per jaar geweest”, aldus Yardeni in het rapport.

Eerder dit jaar schetste Yardeni een rooskleurig scenario voor de beurs in het huidige decennium, genaamd “Roaring 2020s”. Volgens dit scenario zal de toegenomen productiviteit de economische groei aanwakkeren, terwijl de inflatie gematigd blijft.

“In het Roaring 2020s-scenario zou de winst per aandeel kunnen verdubbelen tot 400 dollar tegen het einde van het decennium", aldus Yardeni.

Als de S&P 500 het niveau van 8.000 punten bereikt, met een gemiddelde winst per aandeel van 400 dollar voor de bedrijven in de index, zou dat een koers-winstverhouding van 20 keer de winst betekenen. Dat is lager dan de huidige waardering van de beurs, maar iets boven het langetermijngemiddelde van de index.

Korte termijn wel risico voor de beurs: 'melt-up'

Renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank zouden in de komende jaren nog een extra stimulans kunnen geven voor de aandelenkoersen, hoewel Yardeni heeft gewaarschuwd dat er op korte termijn wel risico's zijn. Hij ziet zelfs het gevaar van een 'melt-up', een ongefundeerde stijging van aandelenkoersen, mogelijk gevolgd door een beurscrash.

“Ik heb de kans op een regelrechte melt-up, zoals in de jaren negentig, verhoogd”, gaf Yardeni eind september aan. De beursstrateeg denkt dat de forse renteverlaging met 0,5 procentpunt van de Amerikaanse centrale bank mogelijk olie op het vuur heeft gegooid, aangezien de Amerikaanse economie niet extreem slecht draait.

LEES OOK: Risico van zeepbel op de beurs stijgt door acties van centrale bank, waarschuwt beursveteraan Ed Yardeni