Masteropleidingen stellen steeds vaker eisen aan het cijfergemiddelde van studenten. De Rotterdam School of Management maakt deze week bekend dat vanaf 2017 alleen studenten met gemiddeld een 7 of meer voor hun bachelorvakken tot een master worden toegelaten.
Ook studenten die de master politicologie aan de UvA of in Leiden willen doen moeten gemiddeld minimaal een 7 hebben, én daarnaast goed scoren op Engels en een overtuigende motivatiebrief schrijven. Andere universiteiten overwegen dergelijke maatregelen.
De strengere eisen volgen op een wetswijziging. Daardoor hoeven universiteiten niet meer bachelorstudenten van de eigen opleiding automatisch te laten doorstromen tot minimaal één masteropleiding van dezelfde faculteit.
Kwaliteit opkrikken
De Rotterdam School of Management wil met de selectie aan de poort de kwaliteit van de masteropleiding opkrikken. “Door dit besluit nu te nemen zorgen we ervoor dat echt alle studenten die bij ons een masteropleiding volgen getalenteerd, gemotiveerd en gedreven zijn. En dat komt vervolgens de kwaliteit van hun opleiding weer ten goede”, zegt Steef van de Velde, de decaan van de business school.
Wie lager dan een 7 heeft gehaald, kan toch worden toegelaten na het maken van een toets. De eis om ten minste een 7 als gemiddeld cijfer te hebben gold al voor masterstudenten die van andere universiteiten kwamen. Door een wetswijziging kunnen universiteiten de eis nu ook opleggen aan de eigen studenten.
Meer keuze voor student
Volgens de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) kan selectie bij de masteropleiding een goede zaak zijn. "Het dwingt universiteiten zich verder te profileren: de een zet in op excellentie, de ander op university colleges, een derde op bepaalde thema's. Voor de student komt er dus meer keuze: hij zal na zijn bachelor niet meer automatisch bij de eigen universiteit blijven, maar eerder kiezen voor de master die bij hem past. Die mobiliteit juichen wij toe", zegt een woordvoerder.
Wel moet er per vak altijd een masteropleiding overblijven waar geen strenge selectie plaatsvindt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl