ANALYSE – Het is één van mijn favoriete onderwerpen: compounding. Ook wel het effect van rente-op-rente of exponentiële groei genoemd.
Albert Einstein noemde dit verschijnsel het achtste wereldwonder. Het is dermate krachtig dat het doodzonde is hiervan niet te profiteren.
In deze korte video laat de succesvolle value-belegger Mohnish Pabrai zien hoe compounding werkt (de video duurt circa 5 minuten).
Dat superbelegger Warren Buffett momenteel tot de drie rijkste personen ter wereld hoort, is volledig terug te voeren op het effect van rente-op-rente.
Buffetts vermogen bedroeg circa 25 miljoen dollar, toen hij in 1969 met zijn eerste investeringsfonds, Buffett Partnership, stopte.
Dat het genoemde bedrag van 25 miljoen dollar heeft kunnen uitgroeien tot de 86 miljard dollar die Buffett momenteel bezit, is terug te voeren op effect van rente-op-rente. Een gemiddeld jaarlijks rendement van 18 procent sinds 1969 volstaat hiervoor.
Zo profiteer je als jongere van het rente-op-rente effect
Zelfs zonder startkapitaal is het mogelijk van de kracht van rente-op-rente te profiteren, door simpelweg voortdurend 'onder je stand' te leven en het gespaarde geld te beleggen (goed gespreid uiteraard!).
Stel, je bent 19 jaar en legt tot je 25ste jaarlijks 2.000 euro in. Uitgaande van een jaarlijks rendement van 10 procent zou je dan uitkomen op een vermogen van 944.641 euro op 65-jarige leeftijd.
Stel nu dat een kennis van deze jonge belegger geïnspireerd raakt. De kennis investeert eveneens jaarlijks 2.000 euro, maar begint pas op 25-jarige leeftijd. Bovendien legt de kennis jaarlijks tot z'n 65ste 2.000 euro in, dus in totaal 80.000 euro, tegen de 14.000 euro voor de vroege starter.
De opmerkelijke uitkomst: ondanks de aanzienlijk hogere inleg van degene die op z'n 25ste start, is het eindsaldo op 65-jarige leeftijd min of meer gelijk aan dat van de vroege starter. Dus in beide gevallen tegen de 1 miljoen euro.
De verklaring voor deze opvallende uitkomst heeft alles te maken met het effect van rente-op-rente. Het voorbeeld is afkomstig uit een populair artikel van Dow Theory Letters.
De les is uiteraard: begin zo vroeg mogelijk met beleggen (maar beter laat dan nooit!).
Zelfs zonder startkapitaal, met slechts een bescheiden jaarlijkse inleg en een redelijk verondersteld beleggingsrendement is het absoluut de moeite waard om te profiteren van het effect van rente-op-rente.
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.