De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar nagenoeg even sterk als in 2015.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie, die dinsdag werden gepubliceerd.

De Nederlandse economie groeit volgens het fonds dit jaar met 1,8 procent, na een plus van 2 procent in 2015. In 2017 wordt naar verwachting een groei van 1,9 procent gerealiseerd. De voorspelling voor 2016 is nu een fractie lager dan in februari.

De werkloosheid in Nederland neemt dit jaar naar verwachting af van 6,9 naar 6,4 procent van de beroepsbevolking. Voor 2017 wordt een verdere afname naar 6,2 procent voorzien.

De inflatie blijft volgens de modellen van het IMF bijzonder laag, met 0,3 procent dit jaar en 0,7 procent in 2017.

De prognoses voor de Nederlandse economie komen nagenoeg overeen met die van het Centraal Planbureau.

Groeivertraging wereldwijd

De economische groei valt de komende tijd wereldwijd waarschijnlijk lager uit dan eerder werd verwacht, terwijl de kans op een nog slechtere uitkomst is gegroeid, aldus het IMF woensdag.

Daarin waarschuwt het IMF voor diverse risico's, die de economische groei kunnen laten ontsporen. Zo kan een nieuwe opleving van de onrust op financiële markten, zoals in de eerste maanden van dit jaar, het vertrouwen verder aantasten. Dat zou een stevige rem zetten op investeringen en andere bestedingen.

Ook dreigt de uitstroom van kapitaal uit opkomende landen hun economieën steeds verder onder druk te zetten.

China

Het IMF wijst verder op de bijzonder complexe hervorming van de Chinese economie, die steeds meer wordt gericht op de binnenlandse consumptie en dienstensectoren. Uiteindelijk komt dat proces zowel China als de rest van de wereld ten goede, aldus het IMF. Problemen die onderweg ontstaan kunnen echter grote gevolgen hebben, vooral voor landen in de regio.

Voor China wordt een verzwakking voorspeld: van 6,5 procent groei dit jaar naar 6,2 procent in 2017.

Verder vreest het IMF voor een vicieuze cirkel, waarbij het aanhoudend zwakke herstel het groeivermogen van de internationale economie aantast. Daardoor dreigen consumptie en investeringen blijvend op een lager peil te komen dan voorheen.

Het fonds verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,2 procent groeit. Dat historisch gezien lage peil zou een minieme verbetering betekenen ten opzichte van 2015. In januari werd voor 2016 echter nog een plus van 3,4 procent voorzien, terwijl drie maanden daarvoor nog op 3,6 procent werd gerekend.

De prognose voor 2017 werd marginaal verlaagd, naar 3,5 procent.

Verenigde Staten en eurozone

Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone valt de groei volgens het IMF dit jaar 0,2 procentpunt lager uit dan eerder voorspeld. Voor de Amerikaanse economie resteert daardoor een verwachte plus van 2,4 procent dit jaar, terwijl de eurolanden het naar verwachting gemiddeld moeten doen met een vooruitgang van 1,5 procent in 2016.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl