- Bedrijven in onder meer de horeca, de reisbranche en de cultuursector die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).
- De eenmalige tegemoetkoming, met name gericht op het midden- en kleinbedrijf, is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd.
- Ook zzp’ers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum.
- In de Tweede Kamer is van links tot rechts positief gereageerd op het economische steunpakket, dat naar verwachting tientallen miljarden euro gaat kosten.
Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca, de reisbranche en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).
De eenmalige tegemoetkoming, met name gericht op het midden- en kleinbedrijf, is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. Dat bevat ook andere maatregelen die bedrijven lucht moeten geven om de uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Het gaat om hulp voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingafdracht, en steunmaatregelen voor de langere termijn.
Bedrijven die in ernstige problemen komen doordat ze bijvoorbeeld nauwelijks klanten en/of personeel meer hebben, kunnen aankloppen bij een “noodloket”, zegt Wiebes. Welke bedrijven precies in aanmerking komen, maakt hij binnenkort duidelijk. De regeling is bedoeld voor ondernemingen, met name van het mkb, die de deuren voorlopig hebben moeten sluiten.
Steunpakket gaat tientallen miljarden euro kosten
Het steunpakket zal naar verwachting tientallen miljarden euro gaan kosten. Het komend kwartaal is het al zeker 10 tot 20 miljard euro, maakte minister Wopke Hoekstra (Financiën) dinsdag bekend. Het kan nog oplopen, omdat het afhankelijk is van het aantal bedrijven dat een beroep wil doen op de regelingen.
Om te voorkomen dat veel mensen hun baan verliezen, kunnen bedrijven een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom vragen van werknemers. De overheid vult de uren die werknemers minder werken vanwege de problemen aan. De regeling is de ‘Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud’ genoemd, en vervangt de werktijdverkortingsregeling die de afgelopen periode erg in trek was bij noodlijdende bedrijven.
Tot nu toe hebben 78.000 bedrijven hier een beroep op gedaan, zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Ondernemers kunnen alleen een tegemoetkoming aanvragen voor omzetdaling vanaf 1 maart. Ook staat de overheid garant voor overbruggingsleningen die bedrijven aanvragen.
Ook steun voor zzp'ers
Ook zzp'ers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend.
De eenmansbedrijfjes hoeven de "bijzondere bijstand" niet terug te betalen, zegt minister Koolmees. Omdat de nood zo hoog is, hoeft een zzp'er niet eerst zijn spaargeld aan te spreken of te leunen op het inkomen van zijn partner.
Duurt het doorgaans dertien weken voor de bijzondere bijstand wordt uitgekeerd, nu kan dat volgens Koolmees binnen vier weken. Bovendien kunnen zzp'ers om een voorschot vragen. Wel vraagt Koolmees om wat geduld, omdat de regeling nog moet worden uitgewerkt. "Loop dus niet morgen al naar de gemeente."
Zzp'ers luidden de afgelopen dagen de noodklok nu velen van hen door de virusuitbraak hun opdrachten verliezen. Ze hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en vaak weinig reserves om het even te kunnen uitzingen zonder inkomen. Er vallen "harde klappen" bij een grote groep zzp'ers, zegt Koolmees, maar "we zullen ze niet in de kou laten staan".
Ondanks deze regelingen waarschuwt minister Hoekstra dat er toch ondernemingen zullen gaan omvallen door de crisis. "Dit gaat pijn doen. We kunnen niet uitsluiten dat ondernemingen hun werk niet gaan voortzetten."
Tweede Kamer reageert positief
In de Tweede Kamer wordt instemmend gereageerd op het economische steunpakket van het kabinet. Van links tot rechts, en van oppositie tot coalitie, zijn partijen positief.
GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het een "heel belangrijk besluit" dat de overheid ervoor zorgt "dat salarissen worden doorbetaald en ook zzp'ers inkomsten blijven krijgen. Solidariteit voorop."
Volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten is het doel van de "megacrisismaatregelen" duidelijk. "Zoveel mogelijk mensen behouden hun baan en bedrijven komen deze moeilijke periode door. Samen sterk!"
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het "vertrouwenwekkende maatregelen". Volgens CDA-voorman Pieter Heerma "toont het kabinet daadkracht met dit miljardenpakket".
Lees meer over het coronavirus:
- Deze 3 symptomen komen vaak voor bij COVID-19 en zo kun je ze vergelijken met griep
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Coronaverdacht? Dan kan de GGD jou gedwongen in isolatie plaatsen
- Thuiswerken door het coronavirus? Zo haal je het meeste uit je werkdag
- 12 alternatieven voor handen schudden, van de elleboogstoot tot de Wuhan-shake
- Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet bent met het coronavirus
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je 'm schoon
- 4 maatregelen waar je als ondernemer een beroep op kunt doen bij de coronacrisis