Ondanks signalen dat de economie weer aantrekt, is er in de bijstand vooralsnog geen omslag zichtbaar.

In het eerste kwartaal steeg het aantal mensen met een bijstandsuitkering met 13.000 tot 426.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een dergelijk groot aantal is sinds eind jaren 90 niet meer waargenomen.

Sinds 2009 is het aantal bijstandsgerechtigden met ruim 120.000 gestegen. Vanaf begin 2013 ging de stijging in een versneld tempo, doordat de arbeidsmarkt sterk verslechterde.

bijstand

Het prille economische herstel vertaalt zich wel in een daling van het aantal WW-uitkeringen en een lichte toename van het aantal vacatures, maar leidt vooralsnog niet tot een afname van het aantal bijstandsuitkeringen. Bijstandsontvangers zijn doorgaans mensen die al relatief lang zonder werk zitten. Zij hebben gemiddeld minder kans snel een baan te vinden.

Sterkste stijging bij jongeren

Het aantal jongeren tot 27 jaar in de bijstand steeg in het eerste kwartaal met 7 procent tot 41.000. Dat was procentueel een sterkere toename dan in de oudere leeftijdsgroepen. De jongste leeftijdscategorie kwam door de stijging boven het niveau van juni 2013 uit. In de tussenliggende periode waren er juist minder jongeren met bijstand.

Het arbeidspatroon van jongeren is grilliger, geeft het CBS als verklaring voor deze ontwikkeling. Zij hebben steeds vaker een flexibel dienstverband en kortdurende banen. Hierdoor bouwen zij geen of weinig WW-rechten op, waardoor zij na het verlies van hun baan eerder in de bijstand terechtkomen. Daar staat tegenover dat zij ook weer sneller aan de slag komen.

De grootste groep bijstandsontvangers bestaat nog altijd uit mensen van 45 jaar en ouder. In het eerste kwartaal waren dat er 203.000, 5000 meer dan in het voorgaande kwartaal.

Het aantal vrouwen in de bijstand steeg met 6000 tot 241.000, het aantal mannen met 7000 naar 185.000.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl