- De Russische centrale bank heeft de beleidsrente dit jaar zeer fors verhoogd tot 21 procent om de hoge inflatie in te dammen.
- De hoge rente leidt tot klachten bij ondernemers, die de leenkosten zien stijgen.
- Volgens de gouverneur van de Russische centrale bank gaat het echter de goede kant op in de strijd tegen sterke prijsstijgingen.
- Lees ook: De economie van Rusland stevent op een crisis af die erger is dan een recessie, vrezen pro-Kremlin economen
De Russische economie staat op een kantelpunt, waarbij de hoge inflatie in 2025 kan afkoelen, zo stelt de gouverneur van de centrale bank Elvira Nabiullina. Zij meldde afgelopen week dat Rusland een “keerpunt” nadert voor de inflatie en de rentetarieven, zo meldt het Russische mediabedrijf RBC Group.
Nabiullina gaf tegenover Russische parlementariërs aan dat de inflatie komend jaar gaat afkoelen. Afgelopen oktober bedroeg de gemiddelde prijsstijging in Rusland nog 8,5 procent.
“We denken dat het beleid van de centrale bank de inflatie volgend jaar zal terugdringen tot 4,5 à 5 procent en dat de inflatie daarna zal stabiliseren rond de 4 procent. Naarmate de inflatie afneemt, zullen we een geleidelijke verlaging van de belangrijkste rentevoet overwegen. Als er geen bijkomende externe schokken zijn, zal de rente volgend jaar dalen”, gaf de baas van de centrale bank aan.
Nabiullina erkende dat kredietverlening in Rusland vertraagt door de relatief hoge rente, maar stelde ook dat sommige sectoren zijn blijven lenen. Eerder deze maand klaagden Russische functionarissen en ondernemers over de vooruitzicht voor het komende jaar tijdens een economisch forum.
Hoge inflatie in Rusland
De opmerkingen van Nabiullina komen op een moment dat de oorlog in Oekraïne bijna drie jaar duurt, waarbij de inflatie in Rusland hoog is opgelopen.
Om de prijsstijgingen af te remmen verhoogde de Russische centrale bank vorige maand het belangrijkste rentetarief tot een recordhoogte van 21 procent. De centrale bank gaf eerder deze maand aan dat de beleidsrente nog verder kan worden verhoogd tijdens de volgende vergadering in december.
De Russische regering blijft veel geld uitgeven aan defensie. In september verhoogde Rusland zijn defensie-uitgaven voor 2025 met 25 procent tot omgerekend bijna 140 miljard euro, een teken dat president Vladimir Poetin vastbesloten is om de oorlog in Oekraïne voort te zetten.
Voor gewone Russen zijn de gevolgen van de inflatie voelbaar in het dagelijks leven. De kosten van basisproducten zoals boter en aardappelen zijn dit jaar met meer dan 25 procent gestegen.
Rusland kampt ook met een tekort aan arbeidskrachten en een demografische crisis. de opmerkingen van Nabiullina suggereerden dat een positieve kenteringen nabij is. Andere economen hebben zich somberder uitgelaten over de economische vooruitzichten.
Hoofdeconoom Andrei Klepach van de Russische staatsinvesteringsmaatschappij VEB.RF voorspelde eerder deze maand dat de economische groei in het gunstigste geval zou dalen van een geschatte 2,5 procent dit jaar tot ongeveer 2 procent in 2025. Hij verlaagde ook zijn prognose voor de groei van de investeringen in vaste activa in Rusland en wees daarbij op de hoge rente.
Alexander Shokhin, de voorzitter van de Russische Unie van Industriëlen en Ondernemers, zei deze maand dat hoge rentetarieven bedrijven dwingen om investeringen uit te stellen.