- De Russische economie groeit in 2024 naar verwachting met 3,2 procent en overtreft daarmee de groei in ontwikkelde economieën, stelt het IMF.
- Ondanks de oorlog in Oekraïne hebben hoge investeringen en een robuuste consumptie van huishoudens de Russische economie een boost gegeven.
- Het IMF verwacht dat het momentum in 2025 zal afnemen en dat de Russische economie dan met 1,8 procent zal groeien.
- Lees ook: China speelt sleutelrol op oliemarkt en oefent matigende invloed uit op onder meer Iran om militaire escalatie te voorkomen, volgens analist
Volgens het Internationaal Monetair Fonds groeit de economie van Rusland dit jaar naar verwachting aanzienlijk sneller dan die van grote ontwikkelde economieën, waaronder de VS, Canada en de eurozone.
Rusland is steeds meer ingericht als een oorlogseconomie met een sterke focus op overheidsinvesteringen die de militaire industrie ondersteunen. Het land zal in 2024 naar verwachting met 3,2 procent groeien, waarmee de verwachte groei van die van ontwikkelde economieën zoals de VS (plus 2,7 procent), Duitsland (plus 0,2 procent), het Verenigd Koninkrijk (plus 0,5 procent) en Japan (plus 0,9 procent) ruimschoots ovetreft, aldus het IMF in een nieuw rapport.
De sterke groei wordt in verband gebracht met de effecten van “hoge investeringen” en “robuuste consumptie van huishoudens”, gestimuleerd door loonstijgingen in een krappe arbeidsmarkt. Het IMF zegt echter te verwachten dat deze effecten in 2025 zullen afnemen, van een groei van 3,2 procent naar 1,8 procent.
Rusland goed in staat om oorlog in Oekraïne vol te houden
De prognose is een wake-up call voor westerse landen die hoopten de Russische economie met sancties aan te pakken om zo de oorlog die het land in Oekraïne voert, onmogelijk te maken.
De sterke groei lijkt de beweringen van Vladimir Poetin te staven dat de Russische economie de ergste gevolgen van westerse sancties en handelsbeperkingen heeft doorstaan.
Wat de energiehandel betreft, heeft de aanhoudende export van olie en grondstoffen naar grote markten als India en China, samen met het feit dat Rusland het olieprijsplafond van de G-7 landen omzeilt, ervoor gezorgd dat het land een sterke energie-export heeft kunnen handhaven.
De weerstand van Rusland tegen westerse sancties komt grotendeels voort uit zijn alliantie met China. Het handelsvolume tussen de twee landen steeg vorig jaar tot een record van 240 miljard dollar, deels gevoed door de vraag van China naar essentiële Russische grondstoffen die zijn afgeprijsd vanwege de terughoudendheid van het Westen om handel te drijven met Moskou.