De coronasteun van de overheid blijft ook in oktober grote invloed houden op de economie.

Volgens de indicatoren van de conjunctuurklok van het CBS staat de Nederlandse economie er in oktober iets beter voor.

Lichtpuntjes zijn er bij het toenemende vertrouwen van bedrijven, de sterke huizenmarkt en het lage aantal faillissementen.

 Het conjunctuurbeeld is in in oktober wat minder negatief dan een maand eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de zogeheten conjunctuurklok van het statistiekbureau, van half oktober, presteren 10 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend. Maar ten opzichte van september zijn er een aantal lichtpuntjes. Die zorgen voor ervoor dat de indicator iets minder negatief presteert.

Consumenten blijven onverminderd somber tijdens de coronacrisis, maar het vertrouwen van bedrijven in de economie laat sinds juli een duidelijke verbetering zien.

Een andere indicator die goed blijft presteren is de huizenmarkt, met een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 8,2 procent in augustus, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Lees ook: De terugval van de economie krijgt maar geen vat op de woningmarkt, economen rekenen niet langer op daling huizenprijzen

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben voor veel indicatoren in de klok vanaf maart grote invloed, merkt het CBS op.

Meeste faillissementen in handel, bouw en industrie

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in september heel licht gestegen vergeleken met de voorgaande maand. Maar het gaat om zeer beperkte aantallen. Het aantal uitgesproken faillissementen blijft dan ook laag, zo constateert het statistiekbureau.

Er werden in september 183 bedrijven failliet verklaard en dat is 8 meer dan in de voorgaande maand. Hierbij is gecorrigeerd voor zittingsdagen van rechtbanken en zijn eenmanszaken niet meegenomen.

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk veertig. Dat is er één meer dan in augustus.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven, aldus het CBS. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Uit de gegevens van het CBS blijkt wederom dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek. Dat hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de crisisperiode tot nu toe met financiële steun doorstaan.

LEES OOK: 7 juridische punten om in de gaten te houden, als de werkgever je contract wil beëindigen bij een massaontslag