De groei van de Nederlandse economie kan komend jaar weer wat aantrekken, maar de inflatie blijft hangen rond een niveau van ongeveer 3 procent. Daarmee blijven Nederlanders last houden van relatief forse prijsstijgingen, blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van economen van Rabobank.

De economen van de Rabobank zijn iets optimistischer over de economische groei in Nederland voor dit en volgend jaar. Dat komt door het “verrassende” tweede kwartaal, waarin de economie groeide na een krimp begin dit jaar.

Desondanks gaat de Nederlandse economie volgens de bank nog altijd een “grillige” periode door. Onder andere de hoge inflatie en de krappe arbeidsmarkt vormen een beperking om verder te groeien, aldus de Rabobank.

Voor dit jaar verwachten de economen een bescheiden economische groei van 0,6 procent, voor volgend jaar een groei van 1,4 procent. Eerder gingen zij uit van een plus van respectievelijk 0,4 procent en 1,3 procent.

Het sterke tweede kwartaal voor de Nederlandse economie is aanleiding voor het naar boven bijstellen van de prognose. De hogere consumptie van huishoudens en de uitgaven van de overheid zijn de belangrijkste aanjagers van de verwachte economische groei.

Inflatie blijft in Nederland rond de 3 procent hangen

Wel plaatst econoom Frank van Es van RaboResearch een aantal kanttekeningen bij de herziene verwachtingen. "We verwachten dat de lonen in 2025 de opgelopen achterstand volledig hebben ingelopen. Maar de hogere lonen kunnen de inflatie wel weer verder aanwakkeren." Ook is het de vraag in hoeverre de overheid alle geplande uitgaven kan doen door trage besluitvorming en personeelstekorten, stelt Van Es.

Volgens de prognoses van Rabobank komt de inflatie volgens de Europese rekenmethode dit jaar uit op 3,1 procent in Nederland. Komend jaar zakt dat iets, maar de gemiddelde prijsstijging blijft met 2,8 procent wel fors.

De Nederlandse inflatie kwam afgelopen maand uit op 3,6 procent volgens de rekenmethode van het CBS. Daarmee ligt de gemiddelde stijging van goederen en diensten in Nederland nog steeds ver boven het niveau van 2 procent dat door centrale banken wordt gezien als een evenwichtige inflatie.

LEES OOK: Nederland riskeert extra verlies van 80.000 banen als kabinet-Schoof bezuinigt tijdens recessie, waarschuwt ING