Het was het tweede kwartaal op rij dat de economie kleiner werd, wat betekent dat sprake is van een recessie. In het derde kwartaal van 2012 was de economische teruggang 1 procent.
Bijna alle seinen stonden op rood. De investeringen daalden in het vierde kwartaal met 5,2 procent vergeleken met een jaar eerder: het laagste niveau sinds 1998. Vooral de bouw is zwaar getroffen met een daling van 9 procent.
Consumenten
Ook consumenten hielden de hand op de knip. Huishoudens gaven in het vierde kwartaal 2,3 procent minder uit, vooral aan auto’s en meubels. Mensen hebben minder te besteden door de hogere btw en de oplopende werkloosheid.
Onveranderd slecht is de arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal waren er 18.000 banen minder dan in het derde kwartaal. Ten opzichte van 2011 waren er 93.000 banen minder, waarmee het aantal banen daalde tot het niveau van 2007.
Uitvoer
De uitvoer was het enige lichtpuntje. Die groeide met 3,2 procent. Vooral de wederuitvoer groeide, maar ook de export van in Nederland geproduceerde goederen nam licht toe. De uitvoer van aardgas, aardolieproducten en chemische producten was flink hoger.
Door de aanhoudende economische malaise is de Nederlandse economie de afgelopen 4 jaar nauwelijks gegroeid. Vorig jaar was de economie met een bruto binnenlands product (bbp) van 601 miljard euro daardoor slechts iets meer dan 1 procent groter dan in 2008. Tussen 2004 en 2008 was de groei nog ruim 20 procent.
Kritiek
Het economische beleid van het kabinet krijgt forse kritiek van oppositiepartijen en vakbonden. ,,De cijfers tonen aan dat de politiek van bezuinigen ons de crisis niet uit helpt, maar juist dieper erin'', aldus GroenLinks. De partij zegt dat de regering weinig doet voor de werkgelegenheid. Ook SP en PVV vinden dat de bezuinigingen meer kwaad dan goed doen. De vakcentrales CNV en FNV zitten op dezelfde lijn. Ze vragen om een ,,sociale agenda'' en minder bezuinigingen.
Het kabinet houdt vol dat verdere hervormingen de enige uitweg zijn uit de crisis. ,,De enige manier om het vertrouwen in de economie te herstellen, is hervormingen doorvoeren die de economie versterken en de overheidsfinanciën op orde brengen. Daar gaat het kabinet mee door'', liet minister van Economische Zaken Henk Kamp weten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl