De Europese Centrale Bank (ECB) neemt nieuwe, vergaande maatregelen om de economie en de inflatie in de eurozone te stimuleren. Een nieuw opkoopprogramma van staatsschuld en private schuld van 60 miljard euro per maand gaat van start. In totaal gaat het om ruim 1.000 miljard euro tot september 2016.

De centrale bank gaat onder meer staatsobligaties opkopen bij banken, zo maakte ECB-president Mario Draghi donderdag bekend.

Beleggers reageerden relatief kalm op de verwachte beslissing. Op de Amsterdamse beurs noteerde de AEX-index 0,4 procent hoger omstreeks kwart voor vier. De euro zakte weg tegenover de dollar tot een niveau van 1,1578 dollar per euro.

Aankopen staatspapier en private schuld: 60 miljard per maand

In totaal zal de ECB vanaf maart per maand voor 60 miljard euro aan leningen opkopen bij banken, waaronder staatsobligaties. Die aankopen lopen in ieder geval tot september 2016. Het programma kan worden verlengd, als de inflatie nog niet is verbeterd in de richting van het beoogde doel van 2 procent.

De ECB kocht al bepaalde soorten leningen bij banken en heeft een programma om pakketjes met bedrijfs- en hypotheekleningen op te kopen. Dat programma uitgebreid, naar een totaal van ruim 1100 miljard euro. Eerder gaf Draghi aan dat de ECB in ieder geval voor 1000 miljard euro aan nieuwe steunmaatregelen wilde nemen.

Draghi wilde in een toelichting op de nieuwe maatregelen niet aangeven hoe de verdeling tussen de aankoop van staatsschuld en private schuldpakketjes van hypotheken en bedrijfsschulden precies zal zijn. Analisten speculeerden eerder dat voor 500 tot 600 miljard euro aan staatspapier wordt gekocht.

ECB zet geldpers aan

Met de omstreden stap wil de ECB ervoor zorgen dat er meer geld voorhanden komt in de eurolanden. Banken krijgen door de verkoop van obligaties meer geld in kas. Als zij dit uitlenen aan burgers en bedrijven kunnen zij hun bestedingen opvoeren, waardoor de economische groei een duw in de rug kan krijgen. Op die manier zou ook de inflatie, de mate waarin prijzen stijgen, weer kunnen toenemen.

Lees ook op Z24: Zo werkt het aanzetten van de geldpers door de ECB en dit merken we ervan

Vooral in Duitsland en Nederland stuitte de stap, waarop de ECB de afgelopen maanden al duidelijk hintte, op veel verzet. Om hun bezwaren weg te nemen worden niet alle risico's op de leningen gedeeld. Een deel van de aankopen wordt verzorgd door nationale centrale banken, die daardoor alleen het risico van 'eigen' staatsleningen op zich nemen.

Volgens Draghi was er unanimiteit binnen het bestuur in de zin dat alle centrale bankiers het aankoopprogramma in principe een legitiem middel vinden. Er was geen unanimiteit, maar wel een ruime meerderheid om het aankoopprogramma van staatspapier nu in gang te zeggen.  Waarschijnlijk hebben dus in ieder geval de centrale bankiers van Duitsland en Nederland tegen implementatie van het opkoopprogramma gestemd.

Draghi voorspelde in zijn toelichting dat de maatregelen de Europese economie vooruit kunnen helpen. Voor echt herstel zijn echter op korte termijn stevige economische hervormingen nodig, benadrukte hij. Nationale regeringen zijn wat betreft de ECB-president nu aan zet.

En de Grieken?

Er zijn geen speciale afspraken gemaakt voor Griekenland. Wel zijn er condities gesteld: landen moeten zich aan structurele hervormingsprogramma’s houden; ook speelt mee dat de ECB maximaal 33 procent van de staatsschuld van een land opkoopt.

Bron: ANP/Z24

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl