De Europese Centrale Bank (ECB) zet de geldkraan verder open. Rentes worden nog meer verlaagd en de centrale bank injecteert 20 miljard euro per maand extra in het financiële systeem.
Dat maakte de ECB donderdag bekend.
De ECB is bezorgd over de lage inflatie en de lage economische groei in de eurozone. President Mario Draghi en zijn collega’s proberen de inflatie en de economie aan te jagen door lenen extreem goedkoop te maken. Dat gebeurt via renteverlagingen, maar ook door het opkopen van obligatieleningen op financiële markten met verse euro’s.
Donderdag maakte de ECB in dit verband een reeks nieuwe maatregelen bekend.
1) De rente waartegen banken voor korte tijd geld kunnen lenen bij de ECB gaat van 0,05 procent naar 0 procent. De rente blijft op dit niveau of wordt lager tot ruim na maart 2017, zo gaf Draghi aan bij de toelichting op het rentebesluit.
2) De depositorente voor banken die geld bij de ECB stallen, gaat van 0,3 procent negatief naar 0,4 procent negatief. Banken krijgen dus een hogere 'renteboete' als ze geld op hun spaarrekening bij de ECB zetten.
3) Het aankoopprogramma van obligatieleningen wordt vanaf april uitgebreid met 20 miljard euro per maand, tot 80 miljard euro per maand. Dit is het bedrag aan vers geld dat de ECB maandelijks in het financiële systeem pompt.
Nieuw is dat de centrale bank niet alleen staatsleningen van eurolanden opkoopt, maar ook bedrijfsobligaties van firma's die bij kredietbureaus een zogenoemde 'investment-grade' rating hebben. Dat wil zeggen bedrijven zo solide worden geacht dat partijen als pensioenfondsen mogen beleggen in hun obligatieleningen.
4) Vanaf juni 2016 gaat de ECB banken de mogelijkheid bieden om vierjarige leningen af te sluiten bij de centrale bank, tegen dezelfde condities als de depositorente, die momenteel dus negatief is. Dit betekent in principe dat banken die geld lenen bij de ECB, geen rente zouden hoeven betalen maar een rentevergoeding krijgen.
AEX omhoog, euro omlaag
De Europese beurzen gingen donderdagmiddag flink omhoog, na de aankondiging van de nieuwe maatregelen van de ECB.
De AEX-index in Amsterdam stond na bekendmaking van het rentebesluit 3,2 procent hoger op 449,25 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 672,57 punten. De indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 3,3 procent omhoog, Londen won 0,7 procent.
Op valutamarkten zakte de euro fors tegenover de dollar, na het bekend worden van het ECB-besluit. De euro gaf ruim een procent prijs en noteerde omstreeks twee uur 's middags op 1,085 dollar per euro.
bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl